Nové autolékárničky -- někdo má možnost se napakovat

5. 1. 2011 / Petr Wagner

Ladislav Žák se zmínil o další buzeraci českých občanů - nutnosti nových autolékárniček. Protože záchranáře učím, něco bych přidal.

V Česku je cca 4,3 milionů registrovaných automobilů. Takže při ceně řekněme 250 Kč za jednu autolékárnu jde o obchod bratru za miliardu. Takže evidentně měl někdo zájem.

Nicméně asi si zákonodárce nevšiml, že od loňského roku platí nová pravidla pro neodkladnou resuscitaci. V nich se výslovně nedoporučuje dýchání z úst do úst. Většinou totiž zdržuje a má vedlejší efekty. Především většina vzduchu jde do žaludku a postižený se pozvrací s rizikem vdechnutí zvratků a pak je takzvaně "předýchán", neškolený záchrance totiž do postiženého funí jako do nafukovací matrace. To vede k otoku mozku.

Proto se dýchání v té či oné formě doporučuje pouze školeným týmům záchranářů. Primární je masáž srdce. Tečka. Minimálně první čtyři minuty je nejdůležitější masáž - na dýchání zapomeňte.

Pokud si vezmete resuscitační roušku s ventilem z lékárny a nasadíte si jí těsně a zkusíte dýchat minimálně pocítíte jako zdraví lidé diskomfort. Pokud máte nějaké dechové obtíže, začnete se dusit. Přesto je tato hloupost u nás povinná.

Nové autolékárny a jejich návody jdou zcela proti posledním předpisům Evropské resuscitační rady a nejsou ničím jiným než zdrojem velmi dobrého kšeftu a buzerace občanů!

P.S. Tyto nové předpisy v češtině je možné zhlédnout např. na web stránkách Pražské záchranné služby.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.1. 2011