Světové ceny potravin rekordně stoupají

6. 1. 2011

Index cen potravin, který vypracovává OSN, stoupá už šestý měsíc. Ceny potravin dosahují rekordní výše od r. 1990, kdy se index cen potravin začal zaznamenávat.

Rychle stoupající ceny cukru, obilí a olejnatých semen vedly k tomu, že světové ceny potravin dosáhly v prosince 2010 rekordu. Překročily úroveň r. 2008, kdy vysoké ceny potravin vyvolaly v mnoha zemích světa nepokoje.

Index cen potravin sleduje ceny košíku cereálií, olejnatých semen, mléčných výrobků, masa a cukru.

Ceny cukru a masa dosáhly nových rekordů, ceny cereálií jsou na úrovni cen z r. 2008, kdy při nepokojích na Haiti zahynuli čtyři lidé a při nepokojích v Kamerunu čtyřicet osob.

Odborníci varují, že ceny potravin zřejmě stoupnou ještě více, pokud se nynější sucho v Argentině zhorší a pokud by v důsledku mrazů na severní polokouli došlo k zničení úrody ozimní pšeníce.

Julian Jessop, šéf Capital Economics (společnost věnující se ekonomickému výzkumu), řekl: "Nárůst cen zemědělských komodit je způsoben otřesy v dodávkách, jako třeba suchem v zemích, které jsou hlavními dodavateli obilí. Svůj podíl má také tlak spekulantů."

Ceny stouply v důsledku letních veder v Rusku, která tam způsobila špatnou sklizeň pšenice. Současné záplavy v Austrálii zřejmě povedou k zvýšení cen cukru a pěstitelé cukrové třtiny varují, že problémy budou trvat až tři roky. Austrálie je také čtvrtým největším vývozcem pšenice.

Ekonomové po celém světě jsou ve střehu, zda rostoucí ceny potravin vyvolají inflaci, což by donutilo ústřední banky zvýšit úrokové míry. To by zpomalilo ekonomiku, která je v důsledku bankovní krize z r. 2008 v útlumu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.1. 2011