Wikileaks: USA a Japonsko připravovaly tajnou dohodu ohledně lovu velryb

7. 1. 2011

Američtí diplomaté navrhli, aby Japonsko snížilo počet zabíjení velryb. Nabídli, že pokud to Japonsko učiní, Amerika potlačí činnost aktivistů, protestujících proti lovu velryb v Japonsku. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Japonsko a Spojené státy navrhovaly, že budou společně vyšetřovat a potlačovat aktivisty, bojující proti lovu velryb ze společnosti Sea Shepherd Conservation Society. Cílem dohody mělo být omezit lov velryb ve vodách v blízkosti Antarktidy.

Podle amerického návrhu by Japonsko omezilo počet zabíjených velryb v jejich útočišti v Antarktidě, ale dostalo by legální právo lovit velryby nedaleko vlastních břehů. Spojené státy také přislíbily, že ratifikují zákony, které "zaručí bezpečnost v mořích" - jinými slovy, které potlačí protestní akce aktivistů, protestujících proti zabíjení velryb.

Americký návrh nakonec v červnu 2010 torpédovala Británie a Evropská unie, ale z amerických diplomatických depeší vyplývá, že protesty aktivistů se staly pro Japonsko vážným problémem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011