BRITÁNIE:

Dva miliony Britů platí hypotéku nebo činži prostřednictvím úvěrových karet

6. 1. 2011

Více než dva miliony Britů použilo úvěrových karet k zaplacení hypotéčních splátek na byt či dům či k zaplacení činže. Oproti předloňskému roku je to zvýšení o 50 procent. Vyplývá to z analýzy charitativní organizace pro bezdomovce Shelter. Lidé tak činí poslední zoufalý pokus udržet si střechu nad hlavou.

V době zvýšené hrozby růstu nezaměstnanosti a stoupajících úrokových měr varuje charitativní organizace Shelter, že mnoho lidí vstupuje do nového roku s hrozbou bezdomovectví, jakmile vyčerpají omezený a nákladný úvěr, který jim poskytují úvěrové karty.

Campbell Robb, generální ředitel organizace Shelter, konstatoval: "Z tohoto výzkumu vyplývá, že snaha udržet si střechu nad hlavou se stala každodenním bojem pro miliony lidí v této zemi. Je to naprosto neudržitelná situace, v důsledku které, jak se obáváme, by se mohly stát obětí spirály dluhů, vystěhovávání z domovů a exekucí a nakonec bezdomovectví tisíce rodin.

"Používat úvěrových karet na hrazení činže či hypotéčních splátek je jít z bláta do louže. Vzhledem k tomu, že průměrný úrok na úvěrových kartách je nyní 16 procent, je to nejhorší možná strategie. Už v současné situaci je ohrožen noční můrou ztráty příbytku každé dvě minuty nový občan a silně naléháme na lidi, kteří používají úvěrových karet k placení hypotéky či činže, aby se bezodkladně obrátili na naše poradny."

Shelter má po celé Británii síť poradenských středisek, které poskytují zdarma informace o tom, jak si poradit s dluhy, a provozuje k tomu také rozsáhlý informační server na stránkách shelter.org.uk/debt

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.1. 2011