Chystá se Čína skupovat evropské dluhy?

7. 1. 2011

Čínský vicepremiér Li je právě na cestě po Evropě, při níž postupně navštěvuje Španělsko, Německo a Velkou Británii. Návštěva vyvolává spekulace, že Čína letos uvažuje o nákupu podstatného podílu obrovského evropského dluhu.

Liova návštěva je významná, protože se o něm spekuluje coby o nástupci nynějšího premiéra Wena. Liova návštěva se také uskutečňuje v době, kdy jeho země uvažuje o diverzifikaci aktiv deponovaných v amerických vládních dluhopisech. Pokud jde o to, co by Peking koupí evropského dluhu získal, hovoří se o celkem čtyřech tématech.

První je samozřejmě již zmíněná diverzifikace. Druhým jsou menší obchody s konkrétními zeměmi; už dochází k nákupu řeckého dluhu a Číňané doufají, že tak získali výchozí pozici pro stejný postup ve Střední a Východní Evropě. Třetí věcí je čínský protekcionismus a jeho percepce v Evropě, kterou by nákup dluhu mohl vylepšit; věc je o to důležitější, že vzniká znepokojení nad tím, jak Peking díky krizi levně skupuje evropské "rodinné stříbro" v oblasti technologií. A za čtvrté, Číňané si přejí, aby EU zrušila embargo na export zbraní, což již někteří Evropané nahlas požadují - například francouzský zbrojní průmysl doufá ve značné zisky; nicméně kvůli silnému americkému nátlaku na evropské spojence a potřebě jednohlasného stanoviska všech zemí je málo pravděpodobné, že by embargo padlo.

Až dosud neexistují důkazy o nějakých významných čínských nákupech evropského dluhu v minulém roce, ani o tom, že se Číňané skutečně letos chystají nákupy zvýšit - tedy kromě veřejných prohlášení. Nicméně je možné, že právě o taková prohlášení Evropanům jde. Možnost, že se kapitálově silná Čína chystá nakoupit obrovský evropský dluh, může ovlivnit chování spekulantů chystajících se vrhnout na euro. Bude zajímavé sledovat, zda čínská prohlášení budou mít v prvním čtvrtletí nějaký významnější dopad na úročení dluhopisů , nebo zda existuje větší poptávka po evropských dluhopisech, zejména španělských a italských.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011