Wikileaks požadují, aby Google a Facebook zveřejnily americké soudní příkazy

8. 1. 2011

Poté, co vyšlo najevo, že se Spojené státy pokusily donutit Twitter, aby jim poskytl soukromé údaje o členech seskupení Wikileaks, žádají Wikileaks ve veřejném prohlášení, aby Google a Facebook zveřejnily případné americké soudní příkazy, jimiž je případně americké úřady žádají o totéž.

Vyšlo totiž najevo, že soud ve Virginii nařídil Twitteru, aby americkým úřadům vydal veškeré informace o účtech a odeslaných zprávách pěti spolupracovníků serveru Wikileaks, včetně Juliana Assangeho.

Sílí důkazy, že americká velká porota usiluje získat co největší množství informací o tom, jaké sítě a jaké kontakty používaly Wikileaks ke komunikaci s vojínem Bradleym Manningem, amerických výzvědným operativcem, obviněným z odcizení statisíců amerických armádních a diplomatických dokumentů.

Některé osoby, jmenované v soudních příkazech, prohlásily, že se budou právními prostředky před americkými soudními příkazy bránit.

Americký soudní příkaz, který schválil jeden americký soud ve Virginii v prosinci, požaduje, aby Twitter, který má sídlo v San Francisku, předal americké vládě všechny osobní údaje a soukromě odeslané zprávy, včetně údajů o použitých počítačích a sítích, které se týkají zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assangeho, vojína Bradleyho Manninga, islandské poslankyně Brigitty Jonsdottirové a holandského hackera Ropa Gonggrijpa. Tři tyto osoby, Gonggrijp, Assange a Jonsdottirová, byly označeny jako "organizátoři" prozrazení prvního signifikantního materiálu z Wikileaks: videozáznamu z amerického vrtulníku, jehož posádka zastřelila v Iráku civilisty a reportéry tiskové kanceláře Reuters.

Americký soudní příkaz také požaduje informace o emailech Jacoba Appelbauma, amerického programátora, jehož počítač a telefony zkoumali američtí imigrační úředníci loni v červenci poté, co se Appelbaum vracel do Ameriky z Holandska.

Wikileaks americký soudní příkaz odsoudily a konstatovaly, že se rovná šikanování lidí. Kdyby se takto násilně pokoušela získat informace o zahraničních novinářích a aktivistech z jiných zemí íránská vláda, lidskoprávní organizce po celém světě by protestovaly," konstatoval Assange v prohlášení.

Gonggroijp pochválil Twitter, že informoval jeho i ostatní aktivisty z Wikileaks, že se americké úřady soudním příkazem dožadují o nich informací. "Kolik asi jiných organizací dostalo obdobné soudní příkazy a jen jim tiše vyhovělo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011