Hašek se přiznal, že má za poradkyni Buzkovou

6. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Blíží se sjezd sociální demokracie. Hlavními kandidáty jsou stávající satatutární místopředseda Sobotka a jihomoravský hejtman Hašek. Hašek si ovšem nyní zadělal na problém. Tím, že oživil politickou mrtvolu Petry Buzkové a udělal si zní poradkyni, sice získal teoretickou možnost oslabit Maršovou v čele SDŽ, která hodlá vybudovat do sjezdu ženskou lobby a tvrdě vyjednávat s kandidáty, ale zároveň si proti sobě postavil většinu budoucích sjezdových volitelů z Prahy a nemalou část sociálních demokratů jinde... Hulínský má na Buzkovou, jako na Grossovu spojenkyni nehynoucí vzpomínky, stejně jako většina pražského vedení ČSSD.

Myslím, že Haškovy šance na zvolení předsedou se tímto krokem rapidně snížily.

I když není pamětníků začátků Buzkové v sociální demokracii zas tak moc, její pověst jí zaručuje trvalou popularitu. Asi jako Melčákovi a Pohankovi. Za jejího lídrování v Praze byl volební výsledek vždy nejhorší v celé ČR. Buzková uměla tvořit spojenectví tak akorát se středovými liberály z Unie svobody a Havlem, její politická pracovitost byla pověstná.

Otázkou je, jestli má být znovu po dvaceti letech staro-novou tvářičkou sociální demokracie dcera tanečnice v karlínském hudebním divadle, pracovnice SSM, po revoluci sociální demokratka, poté manželka pravicového finančníka, člena představenstva a náměstka generálního ředitele České spořitelny v letech 1997 -- 1998 Kotrby, dnes mondénní pražská advokátka (společnice advokátní kanceláře Vyroubal Krajhanzl Školout), navštěvující s potěšením módní přehlídky, rozjíždějící se na firemních party a chodící si odpočinout na luxusní pražské golfové hřiště... "Chodíme sem docela často, protože nedaleko odtud v Bráníku máme vilu," přiznala Buzková Blesku. Jedna z dalších historek z její minulosti je i to, že se zúčastnila komunálních voleb v Praze jako kandidátka na primátorku, byla zvolena do Zastupitelstva hlavního města Prahy a vzápětí nato se mandátu vzdala. "Mrzí nás to, protože by byla přínosem," tvrdil tehdy zastupitel za ČSSD Miroslav Poche. V opozici se jí být nechtělo.

Štěpán Kotrba, BL 1. 12 2006: Buzková političkou jen naoko ZDE

Mezi klientelu její advokátní kanceláře patří i soukromá zdravotní pojišťovna Agel Tomáše Chreneka, která zde chtěla rozvíjet soukromé zdravotnictví po americkém vzoru jako "řízenou péči", "nezávislá" a "nezisková" organizace věnující se posilování vztahů mezi Spojenými státy a Česká republikou American Friends of the Czech Republic, nebo penzijní fond AXA.

27. 05. 2008 Martin J. Kadrman: Reforma zdravotnictví za 200 miliard: okradení občanů ve prospěch nadnárodní korporace ZDE

21. 05. 2008 Michal Sojka: ČLK: Lze ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví? ZDE
21. 05. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví ZDE
21. 05. 2008 Michal Sojka: Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů ZDE

Buzkové mediální profilace stala i námětem sociologického výzkumu. Nejvíce pozornosti přiznávaly Petře Buzkové časopisy Nedělní svět, Ring, Reflex a Instinkt. Téma bylo relevantní také pro tituly Štastný Jim a Story. Nejméně pozornosti bylo Buzkové věnováno v týdeníku Květy, časopisu Vlasta, Blesk pro ženy, Reader's Digest Výběr a Gong. Nejvíce na Buzkové zujala témata výkonu profese (101 článků), veřejné problémy (78), domácí politická situace (74 článků), péče o tělo a krásu, tvorba image (42 článků), volný čas a dovolená (23 článků). Buzková nejvíce zaujala média jako fyzický, sexuální objekt (31 článků), to, že je méně profesně zdatná než muži (20 článků) a to, že je žena v politice (17 článků). Pouze 6 článků konstatovalo, že je profesionálka, která obětovala rodinu kariéře, 6 článků tvrdilo, že je žena v rozporu mezi kariérou a rodinou a že je "hyperžena", která zvládá kariéru a rodinu, si myslelo také pouze 6 článků. Z kontextu zpravodajských hodnot se objevily ve 100 případech medializace jako hodnota personalizace, v 86 negativita, konflikt a frekvence v 77 případech z nalezených a zkoumaných 158 článků ze společenských časopisů let 2002 -- 2006. V souvislosti s artikulací ženské otázky byla zmíněna pouze v osmi příspěvcích, což tvoří 5,1% ze všech zkoumaných příspěvků. Média v souvislosti s Petrou Buzkovou a její rolí političky akcentovala zejména skutečnost, že žena ve vysoké politice, které dosud dominují převážně muži, je elementem nepatřičným a spíše nedůvěryhodným.

Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií Katedra mediálních studií a žurnalistiky , Bc. Klára Dušková: Mediální obraz političky: Petra Buzková ZDE

Miloš Zeman o Petře Buzkové, kterou znal od roku 1992, pro Nedělní svět z 6.3.2005 prohlásil: "Když jsme s Vladimírem Špidlou před volbami 2002 diskutovali o složení jeho budoucí vlády, rezolutně prohlásil, že Buzková v jeho vládě nebude, protože je to coura. Namítl jsem, že rozhodujícím důvodem jejího negativního hodnocení by měla být její příšerná lenost." "Jednou jsem se svou ženou a Karlem Krylem seděl v kulturním domě Eden a přisedla si k nám Petra Buzková. Kryl se k ní otočil, změřil si ji lehce zamlženým pohledem a pronesl: Milostivá, vy jste se ráčila prošoustat až na místopředsedkyni sociální demokracie?" Tyto citáty, o jejichž autenticitě a pravdivosti se mohou vést dlouhé polemiky, se také objevily v Zemanově knize Jak jsem se mýlil v politice. "Paní ministryně přišla o své dvě přednosti," pronesl lakonicky šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý (Květy 18.11.2004) poté, co si Buzková nechala operativně zmenšit poprsí.

Nezapomenutelný je zejména Buzkové mediální výrok pro Magazín Práva o romantickém stolování ve francouzském stylu na porcelánu od Rosenthala nebo fakt, že si pořídila služku. Bez pikantnosti není ani to, jak zdůvodňovala, proč její dcera navštěvuje jednu z nejdražších pražských soukromých škol - francouzské lyceum a ne státní školu, i když byla Buzková v tu dobu ministryní školství a programem ČSSD byla podpora bezplatného státního školství proti soukromým školám a školnému. Václav Havel ji dokonce jeden čas navrhoval za prezidentku České republiky... Buzková odešla z politiky v roce 2006. Předtím byla mimo místopředsedkyní ČSSD (1990-1991, 1993-2000), poslankyní (1992-2004), místopředsedkyní Poslanecké sněmovny (1996-2002) a ministryní školství (2002-2006).

Ale vlastně proč ne. Paroubkové Botičky od Diora už máloco překoná.

"Lidé již politika nevolí podle toho, co jim nabízí. Namísto toho se zjistí, že nejmilejší kukuč má ta či ona nula (vzpomeňme, že nejpopulárnější byl donedávna Stanislav Gross a před ním Petra Buzková), a ta se jim potom nabídne. Kdyby si ČSSD vybírala podle toho, čí manželka upeče lepší borůvkový koláč, bylo by to logičtější", napsal Nedělní svět 22. 5. 2005. Že jsou politici stejně povrchní, jako voliči, je známý fakt. Povrchnost a populismus ovšem diskredituje v nejvyšších patrech, neboť alespoň tam se očekává rozhled, rozvaha a politická uvážlivost. Někdy i inteligence.

29. 12. 2008 Štěpán Kotrba: Paroubkovi "bývalí sociální demokraté" ZDE

13. 03. 2006 Radek Sárközi: Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy ZDE
30. 01. 2006 Štěpán Kotrba: Program až na posledním místě? ZDE
26. 03. 2005 Irena Ryšánková: Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany ZDE
07. 04. 2003 Radim Valenčík: Současná situace po sjezdu ČSSD: Dobrý každý den ZDE
07. 04. 2003 Radek Sárközi: Zákon o učitelích je naprostý paskvil ZDE
02. 04. 2003 Radek Sárközi: Petra Buzková o problémech ve školství ZDE
02. 04. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi" ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.1. 2011