BRITÁNIE:

Bývalý poslanec odsouzen za falešné účetnictví na půldruhého roku do vězení

8. 1. 2011

David Chaytor (61), bývalý labouristický poslanec, byl v pátek odsouzen v Londýně za to, že se podvodně snažil vyinkasovat parlamentní diety ve výši více než 22 000 liber. Soudce Saunders, který ho odsoudil, konstatoval, že skandál, týkající se falešných výdajů poslanců "otřásl důvěru veřejnosti v britskou legislativu" a "rozhněval veřejnost".

Soudce dále zdůraznil, že Chaytor porušil "vysokou míru důvěry", jakou má normálně veřejnost v poslance, který zastávají "ve společnosti důležité a mocné postavení". Dodal: "Tyto trestné činy mají širší a důležitější dopad, než je tomu v jiných případech podvodů. Jde totiž o důsledky, které to má na důvěru veřejnosti vůči politikům."

Chaytor se přiznal, že zfalšoval dokumenty o údajném pronájmu bytu v Londýně a za technickou počítačovou podporu. Celkem vyinkasoval 18 350 liber, i když byt, který si "pronajímal", sám vlastnil, a na počítačovou podporu si nikoho nenajal, faktura byla falešná.

Britská média poznamenávají, že je Chayter "zničený člověk", protože má naprosto zlikvidovanou pověst, kterou mu v britské společnosti už nikdo nenapraví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011