Běloruští kandidáti na prezidenta jsou ve vězení

24. 12. 2010

Stoupenci konstatují, že básník Vladimír Nekljajev byl během protestů policií zmlácen a uvězněn "a je možná už mrtev". Režim odepřel jeho právníkům přístup do vězení

Rostou obavy o dva prezidentské kandidáty, které zbila a uvěznila policie při brutálním potlačení opozice v Bělorusku po zpochybňovaných všeobecných volbách.

Právníkům byl odepřen přístup k Vladimíru Nelkjajevovu čtyřiašedesátiletému básníku, kterého policie v neděli zmlátila do bezvědomí.

Andrej Sannikov, 56, který se ve volbách oficiálně umístil na druhém místě, z 2,4 procenty hlasů, byl také po zatčení v neděli večer zmlácen policií.

Británie poslala oficiální protestní nótu. Na Lukašenka jsou zvlášť rozhněváni Guido Westerwelle, německý ministr zahraničí, aRadek Sikorski, polský ministr zahraničí. Oba nedávno navštívili Minsk a přesvědčovali Lukašenka, že uspořádá-li víceméně svobodné volby, dostane od Evropské unie grant ve výši 3 miliard euro. Oba ministři mají nyní pocit, že je Lukašenko zradil.

Bělorusku se často říká "poslední diktatura v srdci Evropy". Vládne tam už 16 let šestapadesátiletý násilník Lukašenko, který potlačuje politický disent.

Desetitisíce stoupenců opozice zaplnily v neděli ústřední náměstí v Minsku poté, co podle volebních výsledků údajně Lukašenko získal 80 procent hlasů. Dlažba na náměstí byla zkrvavena poté, co demonstraci rozehnala policie obušky.

V pondělí a v útěrý bylo více než 600 demonstrantů pokutováno, anebo odsouzeno na 10-15 dní do vězení a nejméně 19 lidem - včetně pěti kandidátů na prezidenta - hrozí 15 let vězení za "organizování masového nepořádku". Jsou ve vězení.

Propuštění zadržovaných požaduje Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí, a Lady Ashtonová, představitelka EU pro zahraniční politiku, ve společném prohlášení.

Michail Gorbačov, bývalý šéf Sovětského svazu, napsal ve čtvrtek Lukašenkovi dopis, v němž ho žádá, aby propustil Sannikovovu manželku, Irinu Chalipovou, že se musí starat o jejich tříletého syna.

Chalipová je novinářka, která pracuje pro list Novaja gazeta, který vlastní Gorbačov a mediální magnát Alexander Lebedev. Byla zatčena poté, co v neděli poskytla o demonstraci rozhlasový rozhovor.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv se k násilnostem v Bělorusku nevyjádřil, konstatoval, že jde "o vnitřní záležitost Běloruska".

Avšak ruská státní televize odvysílala ve středu kritickou reportáž Lukašenkova brutálního zásahu proti opozici a konstatovala, že zásah připomněl stalinský teror z padesátých let. Zatčeno v Minsku bylo také asi osm ruských občanů, Rusko požaduje, aby byli propuštěni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010