Wikileaks: Američtí diplomaté zpanikařili, když slyšeli, že se prý novozélandský ministr "chystá promítat Moorův film Fahrenheit 9/11"

23. 12. 2010

Po prozrazené depeši od amerických diplomatů v Havaně, která falešně tvrdila, že Kuba zakázala Moorův dokumentární film o americkém zdravotnictví Sicko, protože prý nerealisticky vychvaloval kubánské zdravotnictví (film Sicko se přitom promítal v kubánské státní televizi) z jiné americké diplomatické depeše, prozrazené serverem Wikileaks, vyplývá, že američtí diplomaté zpanikařili, když se dověděli, že novozélandský ministr plánuje promítat Moorův film Fahrenheit 9/11.

Americká diplomatická depeše odeslaná z Wellingtonu r. 2003, charakterizuje akci jako "potenciální fiasko" a zaznamenává řadu telefonních rozhovorů amerických diplomatů do kanceláře novozélandského premiéra a zmíněného ministra, Mariana Hobbse.

Michael Moore se k tomu vyjádřil v americké televizi: "Jestliže se mě snažili kontrolovat do takových podrobností, pokud byli natoli znepokojeni pravdou ve filmu Fahrenheit 9/11, že se snažili potlačit jeho promítání někde, kde ani nevím, kde to je, chci to vědět. Protože to vyvolává závažné otázky: jestliže mají čas na takovéto věci, co jiného ještě dělají?"

Pro světovou supervelmoc bylo však poněkud tragické, že novozélandská vláda se frenetickými telefonáty amerických diplomatů nedala vůbec vyvést z míry.

Hobbs, který odešel z politiky r. 2008, sdělil deníku Guardian, že si na tu záležitost vůbec nepamatuje. Vyjádřil názor, že to v žádném případě nebyla záležitost takového významu, aby si vyžádala zásahu supervelmoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010