Odbory: Ředitel ÚSTR Herman jedná protiprávně

V ÚSTRu propouštějí lidi bez projednání s odbory. Porušují zákon i kolektivní smlouvu

23. 12. 2010

tisková zpráva

Ředitel ÚSTR Daniel Herman porušil při propuštění osmi lidí zákon, konstatuje odborová organizace Ústavu pro studium totalitních režimů ZO ÚSTR. Odborům vadí, že je Herman obešel. I to, že Herman chce odborům odebrat místnost, kterou jim garantuje kolektivní smlouva.

"Vedení naší odborové organizace pokládá udělení výpovědí zaměstnancům ÚSTR za nezákonné. Hermanovo vedení sice svolalo jednání o propouštění, ale na něm nesdělilo ani jména propouštěných lidí, ani jejich pracovní pozice, ačkoliv jsme se na ně opakovaně dotazovali," říká předsedkyně ZO ÚSTR Kateřina Volná. Podle ní je tento postup v rozporu se zákonem, který konstatuje, že je povinností zaměstnavatele projednat výpověď určitému zaměstnanci s odbory, a to před tím, než ji zaměstnanci předá. "Na jednání s vedením jsme se dozvěděli jen jedno jméno, dále nám sdělili, že další pozice a zaměstnanci k propuštění jsou ještě v jednání. Nemohli jsme to tedy projednat tak, jak ukládá zákon," dodává Volná a upozorňuje, že mezi propouštěnými jsou i členové odborové organizace, kterou zastupuje. Ani ti neměli možnost, aby se k jejich výpovědi odbory vyjádřily. Navíc na dokumentech jejich výpovědí Herman nepravdivě uvedl, že vše bylo s odbory projednáno.

"Postup zaměstnavatele při projednávání výpovědí je porušením § 61 odst. 1 zákoníku práce a já jsem se za celou svou praxi jsem se s tak absurdním výkladem zákona nesetkal," konstatuje k případu právník ČMKOS Rudolf Pospíšil s tím, že věc bude muset řešit inspekce práce nebo soud. Odbory už podnět na inspektorát práce podaly. "Již mi sdělili, že náš podnět dostal přiděleného inspektora, který se tím bude zabývat. Ústavu hrozí statisícová pokuta podle zákona č. 251/2005 Sb. o inspekci práce," říká Volná. Zároveň se pozastavuje nad tím, koho Herman vyhazuje: "Pokládám za paradoxní, že pan Herman jeden den řekne v televizi, že historiky propouštět nehodlá, a dva dny na to dostane výpověď pan Michl, který -- jako jeden z mála historiků ÚSTR -- má doktorát." Otázkou zůstává, jak může Herman na místa uvolněná "pro nadbytečnost" přijímat nové historiky, jak se údajně děje. Podobné otazníky visí i nad propouštěnou personalistkou, jejíž "náhradu" již nyní oficiálně anoncují vnitroústavní elektronickou poštou.

Včera navíc vedení odborů obdrželo od Hermana sdělení, že od 1. ledna 2011 končí pro odbory možnost užívat ke své činnosti samostatnou místnost. "Je to v přímém rozporu s platnou kolektivní smlouvou, kde se jasně říká, že nám zaměstnavatel má poskytnout místnost pro činnost 'včetně kancelářských potřeb, spojovací, kopírovací a výpočetní techniky'. Hermanovo vedení tím vlastně kolektivní smlouvu ignoruje a naše odbory diskriminuje," říká k tomu Volná.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010