Julian Assange: Nemám povinnost "skákat, jak si přejí lidé, kteří mě obviňují"

21. 12. 2010

Julian Assange v úterý obhajoval své rozhodnutí nevrátit se do Švédska k výslechu ohledně obvinění ze sexuálních trestných činů. Vyjádřil názor, že nemá povinnost "skákat, jak si přejí lidé, kteří mě obviňují". Dodal, že s obviněními, vznesenými proti němu, "jsou vážné problémy".

V jiném rozhovoru řekl Assange, že švédské úřady zpřístupnily Guardian dokumenty, týkající se podrobností ohledně těchto sexuálních obvinění, aby "zpochybnily" jeho žádost o propuštění na kauci z minulého týdne.

V pětadvacetiminutovém rozhovoru pro slavný publicistický pořad rozhlasu BBC "Today" ZDE zdůraznil Assange: "Zákon říká, že i já mám určitá práva a ta práva znamenají, že nemám povinnost hovořit s náhodnými prokurátory po celém světě, když je náhodou napadne, že si chtějí se mnou promluvit, a neudělají to standardním způsobem."

Assange dodal: "Švédsko požádalo, abych, pokud pojedu do Švédska a budu zatčen, byl držen v izolaci. Také požádalo, aby můj švédský právní zástupce byl umlčen a nesměl hovořit s veřejností."

Reportér BBC John Humphrys se Assangeho otázal: "Jste sexuálním kořistníkem?" Assange odpověděl, že taková otázka je absurdní a řekl: "Samozřejmě, že ne." Humphrys se ho pak zeptal: "S kolika ženami jste měl pohlavní styk?" Assange na tuto otázku odmítl odpovědět a řekl: "Gentleman takové věci nepočítá."

V úterý vydal také britský deník Times rozhovor s Assangem, v němž Assange konstatoval, že je nespokojen s tím, že deník Guardian zveřejnil sexuální podrobnosti ze švédské dokumentace, shromážděné proti němu. Assange vyjádřil názor, že tuto dokumentaci záměrně prozradila Guardianu švédská prokuratura, aby zpochybnila minulý týden Assangovu žádost o propuštění z vězení na kauci.

Deník Guardian však konstatuje, že švédská prokuratura dokumentaci deníku neprozradila a že list zveřejnil výňatky z ní teprve až po rozhodnutí o Assangově propuštění z vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010