Veverky v bubnu

21. 12. 2010 / Ladislav Žák

Věci veřejné mohou poprvé od svého vládního angažmá v roli otloukánka ODS i TOP 09 udělat něco opravdu rozumného. Odejít ze souručenství, ve kterém jsou svým partnerům jen pro legraci. Možná by poslední kapkou mělo být sdělení, že koaliční smlouva je v myšlenkových pochodech premiéra a ODS vlastně jakousi podobou mafiánské rodiny, ze které prostě nelze odejít živý...

Věci veřejné by si měly dokázat uvědomit, že v rámci této smlouvy, ve které jsou spojeny s úplně odlišným pojetím politiky, které stojí na tom, že veřejné prostředky tu jsou od toho, aby byly samotnými politiky rozloupeny, prostě nemohou se svým idylickým vnímáním korupce a jejího potírání uspět. Doba pojetí úplatku a potažmo korupce z filmu "Jáchyme, hoď ho do stroje" už je opravdu nenávratně pryč.

Stojíme pře realitou, ve které se veřejná sféra stává ve vztahu k rozkrádání veřejných prostředků zcela autonomní. Prostě a jednoduše si v loupeži za bílého dne a přímém přenosu bere pro sebe to, co dostala do správy ve prospěch všech. Už není třeba zlého soukromníka nabízejícího úplatek nebo prodejného úředníka. To všechno už je nepotřebná veteš minulosti.

Pokud by někdy tato vláda za účasti přijala nějaké protikorupční opatření, pak jenom taková, která by miliardovou politickou korupci skryla a vystavila by pronásledování učitelku, která by dostala od dětí prošlou bonboniéru nebo povadlé karafiáty.

Tož, jestli nechtějí přijít veverky na buben, musí z bubnu ven...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010