WikiLeaks představuje pro americké prokurátory právní oříšek

21. 12. 2010

Ministerstvo spravedlnosti USA údajně zvažuje obvinění ze špionáže proti webové stránce WikiLeaks a jejímu zakladateli Julianu Assangeovi. Případ vyvolal otázky ohledně toho, jak bude vláda chránit informační svobodu a svobodný internet a přitom současně chránit i soukromí a bezpečnost státu.

Rok poté, co USA v oficiální kampani oslavovaly svobodu slova, podrobují svobodu slova zkoušce právě WikiLeaks. Poté, co Wikileaks začaly zveřejňovat diplomatické dokumenty, vládní právníci zakázali úředníkům administrativy tyto texty číst. Tvrdí, že federální zaměstnanci musí chránit tajné informace, i když jsou veřejně dostupné. Z právního hlediska zůstává informace tajná do té doby, dokud vláda neprohlásí, že už tajná není.

Abbe David Lowell, washingtonský právník zabývající se prominentními špionážními kauzami, říká, že celá záležitost s WikiLeaks představuje skutečný právní oříšek. Podle něj je to s tajnými dokumenty jako se zubní pastou, která již byla vymačkána z tuby a zpátky se už nedá dostat. Navíc v technickém slova smyslu pro federální zaměstnance není trestným činem otevřít si stránky WikiLeaks; mohli by však porušit pracovní smlouvu, podle níž bez povolení nesmějí číst tajné materiály. Trestným činem by bylo šíření těchto materiálů, nikoliv jejich čtení.

Zákaz číst materiály WikiLeaks už komplikuje práci některých federálních úřadů, jako je například služba Congressional Research Service považovaná za mozek Kongresu. Jejich zahraniční protějšky přitom informace z WikiLeaks znají.

Podle Stevena Aftergooda by mělo být prioritou, aby zaměstnanci plnili své úkoly co nejlépe, a bezpečnostní ohledy by měly tuto práci podporovat. Místo toho je tomu opačně.

Rebecca MacKinnon z New America Foundation tvrdí, že servilní chování firem jako Amazon vůči státní moci připomíná autocenzuru, jakou firmy praktikují v Číně. Podle ní takové praktiky podrývají demokratickou diskusi.

Podrobnosti v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010