Wikileaks z amerických depeší odstraňují jména lidí, kteří by mohli být vystaveni nebezpečí

21. 12. 2010 / Jan Čulík

Bylo by omylem se domnívat, že Wikileaks zveřejňují americké diplomatické depeše bez předchozího odstraňování jmen osob, které by mohly být vystaveny nebezpečí. Je samozřejmě možné diskutovat o tom, jak efektivně se to provádí, poznamenává Jan Čulík. Viz namátkou informace níže:

CNN: "Wikileaks cenzurují nyní prozrazované dokumenty ještě výrazněji než dříve"

Když vydal server Wikileaks 400 000 tajných vojenských dokumentů z irácké války, ve srovnání se svým předchozím vydáváním dokumentů je daleko razantěnji zredigoval a odstranil z nich "nebezpečné informace", píše CNN ve zprávě z 22. října 2010.

Po prozrazení více než 70 000 dokumentů z afghánské války byl server Wikileaks ostře kritizován americkou vládou, americkou armádou a organizacemi hájícími lidská práva, že neodstranil jména civilistů v dokumentech a tím mohlo vzniknout riziko odplaty od Talibanu.

Srování dokumentů zveřejněných serverem Wikileaks z irácké války s týmiž dokumenty, které vydalo americké ministerstvo obrany, ukazují, že Wikileaks odstranilo více informací z dokumentů než americká vláda.

Zdroj v angličtině ZDE

Wikileaks vydává jen zredigované depeše

WikiLeaks is not the only publisher of the U.S. embassy cables. Other media outlets, including Britain's The Guardian, the New York Times, El Pais in Spain and Der Spiegel in Germany have published the same redacted cables, yet it is WikiLeaks, as the coordinator of these other groups, that has copped the most vicious attacks and accusations from the U.S. government and its acolytes.

Wikileaks nejsou jediným vydavatelem amerických diplomatických depeší. I jiná média, včetně britského The Guardian, The New York Times, El Pais ve Španělsku a Der Spiegel v Německu vydávají tytéž zredigované depeše, avšak jen Wikileaks, jako koordinátor těchto ostatních organizací se staly terčem nejzuřivějších útoků a obvinění od americké vlády, konstatoval hlavní washingtonský korespondent deníku New York Times v americkém National Public Radio ZDE

Komentátoři nezpochybňují, že dokumenty vydávané serverem Wikileaks jsou před vydáním kontrolovány, aby neobsahovaly nebezpečné informace, ale kritikové občas poukazují na to, že redigování dokumentů nefunguje dostatečně efektivně.

ZDE se například kritizují Wikileaks, že neodstranily ze zveřejňovaných depeší jméno alžírského novináře, který kritizoval tamějšího prezidenta, a mohl by být za to tamější vládou potrestán. Mark Stephens, právník zastupující Wikileaks, poukázal na to, že zveřejnění jména daného novináře bylo chybou deníku Le Monde, který měl jméno z dokumentu odstranit. Jméno bylo odstraněno dodatečně.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010