Nečas oficiálně přijal i zástupce sudetoněmeckého landsmandšaftu

21. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Zástupce sudetského landsmanšaftu, poslanec Evropského parlamentu Bernd Posselt se setkal s Nečasem v rámci obecného setkání delegace. Není tedy pravda, co tvrdila pražským médiím Strakova akademie - že se Nečas s Posseltem nesetká. "Jsem nejen spokojen, jsem šťastný," řekl posléze německým novinářům Posselt. "Je to poprvé, co jsem měl pocit, že jsem vřele přivítán nejen jako člověk, ale také jako mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny..."

"Čemu jsme nemohli vyhnout, jsou různé názory na minulost," uvedl po jednání s bavorským premiérem Seehoferem (CSU) předseda české vlády Nečas (ODS). "Souhlasíme s tím, že se chceme dívat do budoucnosti," řekl Seehofer. Ve společném komuniké se o vysídlení sudetských Němců po 2. světové válce nemluví. "To bylo daleko, nejcitlivější a nejtěžší v mé politické kariéře," řekl Seehofer později na tiskové konferenci na půdě německého velvyslanectví.

Návštěvu dlouhodobě připravovali 46 letý český velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák a šéfka Bavorského státního kancléřství v Mnichově Karolina Gernbauer. Pomohlo také jim - podle německých zdrojů "zvláštní vcítění Jindráka do bavorských duší". Jindrák byl dokonce českým premiérem Petrem Nečasem jmenován zvláštním vyslancem pro návštěvu. Od roku 1991 do roku 1995 žil Jindrák jako český generál konzul v Mnichově, kde začal jednání o průkopnické německo-české deklarace z roku 1997, ve které obě země deklarovaly, že nechtějí zatěžovat své vztahy s minulostí. Nynější vztah mezi Bavorskem a Česká republika je podle Jindráka 'něco speciálního'. " Bavorský premiér Horst Seehofer se setkal na začátku své návštěvy v Praze i s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Soukromá konverzace a večeře byla "v uvolněné, přátelské atmosféře..."

Suddeutsche Zeitung: Seehofer normalisiert Beziehungen zu Tschechien ZDE

Suddeutsche Zeitung: Die Eisbrecher ZDE

Část české politické scény označuje návštěvu bavorského předsedy vlády a zástupce Sudetoněmeckého landsmanšaftu za facku obětem nacistického teroru v českém pohraničí a všem etnickým Čechům, kteří po zabrání Sudet nacistickým Německem museli před zdivočelými bojůvkami ordnerů a Henleinovy Sudetoněmecké strany utéci ze svých domovů.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010