Globální experti: Ceny potravin se kvůli změnám klimatu mohou zdvojnásobit

2. 12. 2010

I kdybychom dnes přestali vypouštět jakékoliv skleníkové plyny, svět by v tomto století čelil postupnému růstu cen potravin. Nicméně při zachování současných trendů může už do roku 2050 dojít ke zdvojnásobení cen zrnin, což u milionů dětí způsobí podvýživu, uvedli globální experti ve zprávě zveřejněné ve středu.

Po roce 2050, kdy globální teploty podle předpovědí vědců mohou vzrůst ve srovnání s 20. stoletím až o 6,4 stupně, se naše planeta stane pro zemědělstvím spíše méně vhodnou, prohlašuje Gerald Nelson z International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Specialisté IFPRI oznamují, že výzkum patnácti scénářů růstu populace a příjmů vedl ke zjištění, že změna klimatu zhorší budoucí blahobyt, zejména mezi nejchudšími.

Studie tvrdí, že růst cen potravin bude tažen kombinací faktorů: Zpomalením růstu produktivity práce způsobeným oteplováním a změnou srážkových pásem, ale také rostem poptávky v závislosti na růstu populace a příjmů.

Ke změně už podle všeho dochází, protože se mění načasování ročních období a to snižuje výnosy po celém světě. Zvlášť zasaženy budou ale země většiny Subsaharské Afriky, jižní Asie a části Latinské Ameriky včetně Mexika, ale utrpět může i tradiční "cornbelt" (kukuřičný pás) v USA.

Růst cen potravin by se v takovém případě mohl zvýšit do roku 2050 z 31% až na 100%. To by podle odhadů IFPRI zvedlo počet hladovějících o 20% a dětí až o 25%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010