Wikileaks: Američané chtěli biometrická data a údaje o zkorumpovanosti a zranitelnosti středoevropských politiků

2. 12. 2010

Z amerických diplomatických depeší, zveřejněných ve čtvrtek večer, vyplývá, že Washington požádal diplomaty v Rumunsku, v Maďarsku a ve Slovinsku, aby získali pro americkou vládu biometrická data o tamějších "současných a vznikajících vedoucích politicích a jejich poradcích". Washington po amerických diplomatech také chtěl informace o zkorumpovanosti politiků v těchto zemích, o jejich zdravotním stavu a "zranitelnosti".

Odborům a politikům před stávkou:

Oklamaní občané potřebují vaši pomoc!

2. 12. 2010 / Josef Mrázek

Denně slyšíme lži o důchodové reformě a reformě zdravotnictví.

Není pravda, že fondové financování důchodů je pro občany dobré. Občané potřebují jen to, aby se průběžné financování důchodů přizpůsobovalo demografickému vývoji. To jen majitelé soukromých pensijních fondů potřebují, aby občané odevzdávali zvýšenou daň z přidané hodnoty, riskovali své peníze a umožnili jim jisté zisky.

Stejně tak není pravda, že zdravotnictví je třeba reformovat, aby nezatěžovalo veřejné rozpočty. Ústava nařizuje, aby garantovaná zdravotní péče byla hrazena z fondů veřejného zdravotního pojištění a ty jsou již 17 let zákonem odděleny od ostatních veřejných financí a nesmí být použity k jinému účelu, než k úhradě Ústavou ČR garantované zdravotní péče.

Wikileaks: Berlusconi "dostával korupční peníze od Putina"

2. 12. 2010

Američtí diplomaté informovali Washington o podezření, že Silvio Berlusconi má zřejmě velký osobní finanční prospěch z tajných dohod, které uzavřel s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Vyplývá to z depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Římě informovali o tvrzeních, kolujících v italském hlavním městě, že Berlusconimu byly přislíbeny osobní zisky z velkých kontraktů na dodávku energií.

Překvapení: Jak "bojují proti sněhu jinde"

2. 12. 2010 / Jan Čulík

Británie je už přes týden zcela zapadaná sněhem, který padá pořád dál a dál. V některých částech země napadl bezprecedentně víc než metr sněhu. Dopravní infrastruktura se zcela rozložila, nikde v Británii nejsou na železnici automaticky rozmrazovací výhybky, takže zoufalí železničáři se kolem Londýna bezvýsledně snaží odsekávat z výhybek led. Školy jsou uzavřeny, média jsou plná příběhů lidí, kteří museli strávit noc v nehybném vlaku, případně v nouzovém komunálním ubytování, když se jim automobil zastavil v neprůjezdných závějích. Jsou uzavřena i mnohá letiště. Na skotské vrchovině rekordně klesá teplota, až na -20 stupňů.

Britská vláda nařídila oficiální vyšetřování připravenosti národa na sněhovou kalamitu, protože po loňské všichni ujišťovali, že služby jsou zcela připraveny, ale zase se to nějak nepovedlo.

Britští studenti plánují čtvrtou demonstraci proti univerzitnímu školnému a škrtům

2. 12. 2010

Britský Národní svaz studentstva oznámil, že uspořádá další masové studentské protesty v předvečer klíčového parlamentního hlasování o drastickém zvýšení univerzitního školného.

Svaz studentstva apeloval na studenty, aby začali protestovat 8. prosince. V den hlasování budou studenti lobbovat proti zvýšení školného poslance v parlamentu.

Pokud bude zákon o zvýšení školného na 9000 liber ročně schválen, Národní svaz studentstva plánuje vigilii s 9000 svíčkami.

Wikileaks: Britská vláda tajně umožnila Američanům dál skladovat v Británii kazetové bomby

2. 12. 2010

Podle amerických diplomatických depeší prozrazených serverem Wikileaks bývalý labouristický britský ministr zahraničí David Miliband schválil pro Američany tajnou výjimku ze zákona zakazujícího kazetové bomby.

Na rozdíl od Británie odmítly Spojené státy podepsat mezinárodní úmluvu, která zakazuje užívání kazetových bomb. Kazetové bomby zůstávají v krajině dlouho po konfliktu a způsobují obrovská zranění civilistům.

Jak asi píše čínský velvyslanec z Washingtonu do Pekingu?

2. 12. 2010

Jak by to asi vypadalo, kdyby nějaké čínské Wikileaks zveřejnily, co píše o Americe do Pekingu z Washingtonu tamější čínský velvyslanec? O tom spekuluje v deníku New York Times Thomas Friedman:

Američané jsou hluboce politicky rozhádaná země. To nám velmi pomůže k dosažení našeho cíle předstihnout USA jako nejmocnější světová ekonomika a stát. A jsme zvlášť optimističtí, protože Američané se hádají o podružnostech.

Jak se snadno stát bezdomovcem

2. 12. 2010 / Monika Málová

Mí přátelé Václav a Jana se v roce 1998 rozvedli.

Jak už to v takových případech bývá, bylo nutné vyřešit oddělené bydlení. Situaci řešili domluvou. Jana s dětmi si ponechá stávající 3 pokojový byt a pro Václava (náhradou) - vyřídí garsonieru.

Důležitá role České, tedy naší, televize...

2. 12. 2010 / Ladislav Žák

K úvahám nad tím, kde nebo za kým stála v případě bouře ve sklenici vody na zasedání pražského zastupitelstva Česká televize, si dovolím podotknout, že zejména ukázala zbytku České republiky, že jejich názor na "Pražáky" je zcela oprávněný...

Zpráva o kolonoskopii a jedné pražské nemocnici

2. 12. 2010

jméno autorky textu je redakci známé, z logických důvodů, pochopitelných po přečtení ho nezveřejňujeme

Všichni asi sledujeme dost znepokojeně soudobé dění v našem zdravotnictví, vzpouru lékařů a bitvu o vyšší platy. Ráda bych v této souvislosti podala krátké subjektivně-objektivní svědectví o tom, jak skutečně v této chvíli funguje nejmenované, dost vytížené oddělení interní kliniky v jedné pražské nemocnici. Zkušenost je to, domnívám se, dost poučná, i když jde jistě jen o jeden z možných pohledů.

Republikánský kandidát Mike Huckabee:

Ten, kdo prozradil americké diplomatické depeše, musí být popraven

1. 12. 2010

Mike Huckabee, který plánuje kandidovat na úřad prezidenta za americkou Republikánskou stranu, požaduje, aby ten, kdo prozradil 250 000 amerických diplomatických depeší, byl popraven za zradu: "Ať už je to kdokoliv, kdo v naší vládě prozradil tyto informace, spáchal zločin zrady a cokoliv jiného než poprava by bylo příliš mírným trestem."

Republikánská aktivistka Sarah Palinová požaduje, aby se uspořádal "hon na Juliana Assangeho" a s tím souhlasí i jeden poradce kanadského premiéra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Wikileaks: Rusko je "mafiánský stát"

2. 12. 2010

Rusko je zkorumpovaná, autokratická kleptokracie, založená na vládnutí Vladimíra Putina. Státní činitelé, oligarchové a organizovaný zločin jsou provázáni a vytvářejí "virtuální mafiánský stát", píše se v depeších amerických diplomatů z Ruska.

Nezákonný obchod se zbraněmi, propírání špinavých peněz, osobní obohacování, ochrana pro gangstery, vydírání a korupce, kufry plné peněz a zahraniční konta na Kypru - to je podle amerických diplomatů obraz dnešního Ruska, v němž se jen úplatky odhadují na 300 miliard dolarů ročně. V Rusku je podle depeší obtížně odlišit činnost vlády a organizovaného zločinu.

Firma Amazon.com vyřadila americké servery Wikileaks z provozu

1. 12. 2010

Spojené státy realizovaly svůj první úder proti serverům Wikileaks. V důsledku tvrdého politického nátlaku vypnula firma Amazon.com americké servery wikileaks. Servery Wikileaks jsou však znovu víceméně normálně přístupné.

Došlo k tomu poté, co vlivný senátor a předseda výboru pro vnitřní bezpečnsot Joe Lieberman požadoval, aby americké firmy servery Wikileaks bojkotovaly.

O svůdcích lidu a jiných škůdcích

2. 12. 2010 / Karel Dolejší

Kdykoliv se dovrší povolební triáda legitimita-legalita-kriminalita, kdykoliv se ozvou hlasy nespokojenců, Strana pořádku vyrukuje s obviněním, že protesty nejsou spontánní a někdo v pozadí tahá za nitky podle připraveného plánu. Všechno přece běží standardně a podle pravidel, kdo by se tedy mohl zlobit? Lid? Ne; to jeho svůdcové s temnými plány a pochybným financováním (nemohou transparentně tunelovat rozpočty jako Strana pořádku -- to dá přece rozum!). Kdyby lid nebyl ďábelsky sváděn, uznal by, že být transparentně okrádán je to nejlepší, več může v tomto slzavém oudolí vůbec doufat.

Jistěže lid má takřka za každé politické situace dost důvodů k nespokojenosti. Ti, jejichž myšlenkový obzor se uzavírá hranicemi mocenské aritmetiky, ale nikdy nepochopí subtilní rozdíl mezi stavem, kdy jsou lidé naštváni, a tím, kdy už toho mají doopravdy dost. Takoví zaměňují dodržování formálních procedur za legitimitu a vzýváním pouhé legality otevírají dveře kriminalitě. Dříve nebo později jsou smeteni a ukazují pak ze škarpy prstem na svůdce: "Vidíte, my jsme to říkali!"

Ano, svůdcové vesměs opravdu existují, neb "spontánně jednající lid" se vyskytuje asi stejně často jako papoušek na motocyklu. Někdy je však svůdcům nasloucháno, a někdy nikoliv -- a o reálný proces senzibilizace "lidu" se Strana pořádku stará pramálo.

Strana pořádku se nepřestává rozhořčovat nad tím, jak samozvaní (s)vůdcové sahají k moralistním tlachům a jak davem manipulují. Zcela přitom zapomíná, že se jí samé před volbami prášilo od úst, že nestíhala slibovat věci, které neměla v úmyslu plnit.

Kdo jsou tu tedy vlastně ti -- svůdci lidu?

Nebezpečná hra Radka Johna

2. 12. 2010 / Petr Jánský

Chce odvolat policejního prezidenta Oldřicha Martinů a neřekl o tom svému nadřízenému. Narychlo zaměstnal bývalého náměstka policejního prezidenta Viktora Čecha. Premiér i prezident Klaus jsou ve střehu. Zatím Martinů podrželi a Johna přibrzdili.

V česko-čínských vztazích je třeba zohlednit vztahy čínsko-čínské

2. 12. 2010 / Petr Fiala

< Karel Dyba na Čínském investičním fóru

Motto: Nemáme žádné přátele, jen zájmy.

heslo současné vlády ČLR

Začneme-li od konce, musíme zmínit článek z Literárních novin 47/2010 Mají nám dálnice stavět Číňané, složený ze dvou protikladných stanovisek: jednoho kladného, jehož autorem je ministr dopravy ČR Vít Bárta, a jednoho záporného, jehož autorem je prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš.

Abychom tomu rozuměli, budeme se muset vrátit o nějaký ten pátek zpátky, nejlépe do týdne od 8. do 12. listopadu, kdy se stalo několik zdánlivě nesouvisejících věcí: Václav Klaus odletěl do Moskvy, to poté, co v Praze přijal čínské novináře (čínští novináři se pak ve svých článcích poněkud nevděčně věnovali spíše expanzi Škodovky do Číny než Václavu Klausovi samému, např. ZDE. Ministr dopravy Vít Bárta se sešel s velvyslencem ČLR v České republice Čching-tchajem Jüem a - podle informací na info420 - se Bárta "dohodl na vzniku pracovní skupiny, která by měla připravit mantinely pilotního projektu, na němž by si Česko ověřilo zejména kvalitu silnic postavených čínskými subjekty. Pokud se osvědčí, mohly by tyto firmy v budoucnu spolupracovat s resortem dopravy i na jiných projektech, než je výstavba infrastruktury. Bárta ale věří, že si z čínských technik vezmou příklad také české firmy a i v budoucnu budou hrát zásadní roli v budování silnic a dálnic v republice."

Polemika s Václavem Bělohradským (část II.)

2. 12. 2010 / Vít Klíma

Co se stane, pokud se nevyplní přání Václava Bělohradského a kapitalismus "opravit" nepůjde? Jak se bude dále vyvíjet? Uplatní evropský kapitál taktiku:"Chceš rozpohybovat ovce - pošli na ně vlka!? Neobchází už Evropou vlk, a to i čínský, hledající oslabenou kořist v podobě bankrotujících států? Stupni koncentrace a centralizace bohatství v Evropě už neodpovídá počet států - je jich prostě moc! Vzniká početná skupina chudých a "přebytečných", do níž patří i ČR, jež bohatá Evropa musí zbavit samostatnosti.

Je vesmír plný "hvězdných důchodců"?

Možná existuje až třikrát více hvězd, než se dosud myslelo

2. 12. 2010

Astronomové po odstínění jasnějších objektů zjistili, že počet starých menších hvězd nacházejících se v Hertzsprung-Russellově diagramu na konci hlavní posloupnosti, takzvaných červených trpaslíků, je v relativně nedalekých eliptických galaxiích mnohem větší, než v naší vlastní galaxii - tj. Mléčné dráze. Zjištění vrhá nové světlo na dosavadní vědecké představy a nasvědčuje tomu, že celkový počet hvězd ve vesmíru by mohl být možná až třikrát větší, než vědci dosud předpokládali. Značně také omezuje potřebu postulovat existenci významného množství hypotetické "temné hmoty", jež v kombinaci s problematickou rehabilitací Einsteinovy kosmologické konstanty dosud figuruje ve standardních teoretických modelech vesmíru.

Vladimir Putin: "Americké depeše jsou pomlouvačné"

1. 12. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin odsoudil jako "pomlouvačnou" americkou diplomatickou depeši, která ho označila za "Batmana" a ruského prezidenta Medveděva za "Robina".

"Věc je ta, že jde o interakci, která je důležitým faktorem v domácí politice v Rusku," řekl Putin v mrazivém rozhovoru pro pořad americké televize Larry King Live. "Abych to řekl upřímně, nečekali jsme, že se to bude dělat s takovou arogancí, s takovou agresivitou a, víte, tak neeticky."

Čeští historikové:

Senátní návrh zákona o protikomunistickém odboji je problematický

1. 12. 2010

Přestože oceňujeme snahu politické reprezentace "vyzdvihnout a trvale připomínat význam a odkaz účastníků protikomunistického odboje a odporu", senátní návrh zákona, jenž si klade za cíl tuto problematiku řešit, je podle našeho mínění krajně nedomyšlený, a to vzhledem ke zmatečnému způsobu vymezení účastníků protikomunistického odboje, těžko přijatelné klasifikaci jejich aktivit a především nedostatečné formě navržené satisfakce. Protože předloha zákona neprošla širší odbornou diskusí, chceme tímto stanoviskem upozornit na řadu potíží, které by jeho přijetí s vysokou pravděpodobností způsobilo.

Kompletní text prohlášení historiků ZDE

ANKETA:

Čím se mohou po roce pochlubit čeští europoslanci?

1. 12. 2010 / Daniel Strož

Celkové zpravodajství o Evropské unii se během posledního roku v českých mediálních prostředcích přece jenom poněkud zlepšilo, ale o jednotlivých europoslancích čeští občané nevědí stále ještě skoro nic. Neznají je ani jmény. Mezi třiceti náhodně vybranými lidmi, které jsem požádal, aby mi alespoň některé z dvaadvaceti unijních parlamentních zástupců České republiky vyjmenovali, opakovala se více méně jména následujících pěti: Zuzany Roithové, Jaromíra Kohlíčka, Jiřího Maštálky, Jana Březiny a Ivo Strejčka. Další tři občas uváděná jména -- Richarda Falbra, Jana Zahradila a Miloslava Ransdorfa -- spojovali si dotazovaní spíše s různými negativními jevy.

Poněvadž mají čeští europoslanci první rok práce v Evropském parlamentu za sebou, což značí jinak první pětinu jejich mandátu, položil jsem jim 1. listopadu (s uzávěrkou k 24. 11., aby měli dostatečnou časovou rezervu) společnou otázku, znějící: Prosím, sdělte mi, co ve svém ročním europoslaneckém konání považujete za svůj největší osobní pracovní úspěch? V požadovaném termínu odpovědělo deset z nich: Jaromír Kohlíček, Jiří Havel, Zuzana Brzobohatá, Edvard Kožušník, Jiří Maštálka, Olga Sehnalová, Jan Březina, Pavel Poc, Ivo Strejček a Zuzana Roithová. Ostatních dvanáct -- a já je tu záměrně vyjmenovávám -- nepovažovalo za vhodné se ani omluvit, natož sdělit důvod neúčasti: Milan Cabrnoch, Andrea Češková, Robert Dušek, Hynek Fajmon, Richard Falbr, Miroslav Ouzký, Miloslav Ransdorf, Vladimír Remek, Libor Rouček, Evžen Tošenovský, Oldřich Vlasák a Jan Zahradil.

Ochlokracie a pražský magistrát

1. 12. 2010 / Vladimír Vokál

Úterní "události" na pražské radnici se jednou provždy zapsaly do moderní české historie. Ne snad jako události zásadní, každopádně jako události výrazné. O magistrátní koalici mezi ODS a ČSSD se ještě napíší stovky článků plných emocí. Osobně nehodlám rozšířit počet příznivců nebo odpůrců pravolevé koalice. Až čas ukáže, do jaké míry šlo o účelové spojenectví, vypočítavost, sňatek z rozumu nebo pokus o ustavení stabilní vlády v našem hlavním městě.

DALŠÍ Z POLITOLOGICKÝCH ÚVAH

"Kdo - kromě podplacených - by se tu mohl divit hněvu podvedených voličů?"

1. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Vypůjčil jsem si tu větu z článku Karla Dolejšího "Levice, pravice, radnice a zadnice" a pokusím se na ni odpovědět, i když to po mně Dolejší nechce.

  • Kdože to podváděl voliče? Dohledal jsem si v mediální databázi předvolební výroky pražských lídrů "demokratických" stran, odpovídajících na otázku možného povolebního uspořádání. Ani jedna z velkých stran nevyloučila - byť v tu dobu teoretickou - možnost koalice s tou druhou... Voliči rozhodli, že koalici v Praze může ustavit jak pravice s pravicí (TOP 09-ODS), tak pravice s levicí (ODS-ČSSD, TOP 09 -ČSSD). Více možností na výběr měla kupodivu levice (ČSSD)...

DALŠÍ POLITOLOGICKÉ ZAMYŠLENÍ

"Boj o demokracii" se tentokrát neodehrává před televizí, ale před magistrátem

30. 11. 2010 / Štěpán Kotrba

Přítomnost Václava Havla na demonstraci či v sále pražského Magistrátu už není tím, čím bývala před dvaceti lety. Davy už neskandují před plným náměstím "Vašek na Hrad", ani když jejich vůdce za to Soros platí stejně, jako platil Chartu 77. A Havla už ani nikdo neodvádí v poutech... Nikoho nezajímá. Přítomnost Václava Havla při výtržnosti, při které se snažili demonstranti zabránit zvolení pražských radních, volbě nezabránila. Stejně tak jako před deseti lety demonstrace před Českou televizí nebránily demokracii, ale zajišťovaly koryta redaktorům a hercům, stejně tak i teď nejde o principy, ale o naprostý propad "zelených" a diletantská nezvládnutá vyjednávání vítěze pražských komunálních voleb TOP 09. Touhu po moci. Aktivisté jedněch teď podporují politický comeback druhých.

O demokracii

1. 12. 2010 / Petr Wagner

Současná diskuse, vyvolaná událostmi v Praze, se drží poněkud na povrchu věcí. Jíž před lety o začal profesor Bělohradský uvažovat o současném politickém systému jako o postdemokratické demokracii.. I v BL se na tato témata diskutovalo při přijetí "náhubkového" zákona a nyní se pokračuje při "demokratických" procesech při ustanovování vlády nad městem.

Levice, pravice, radnice a zadnice

1. 12. 2010 / Karel Dolejší

Je neobyčejně dojemné pročítat vznešené úvahy zpětně legitimizující - nejmírněji řečeno - hyperpragmatickou pražskou koalici ODSSD odkazy na standardní demokratické mechanismy. Je snad ještě působivější procházet zapálené věty upozorňující, že "já jsem tedy pravicovou radnici nechtěl", a démonizující spolky "elitářských samozvanců" stavící se do čela občanských protestů. Disciplinovanému občanu uvíznou v hlavě slova pravice a levice, hledí se postavit na "správnou stranu", a přitom jaksi mimochodem zapomene, že to oč jde od počátku především jsou miliardové zakázky z veřejných rozpočtů, na nichž se přiživí a uživí právě mnozí zapálení "obránci standardních demokratických mechanismů" - a přirozeně, že k tomu je na prvním místě třeba udržení zkamaráděné zadnice na postu pražské radnice. Zbytek jsou již jen racionalizace a pozitivní spin, aby veřejnost návnadu pokud možno sežrala i s navijákem. Jenže mafie není pravicová ani levicová - jsou to všude přinejlepším obyčejní zloději, defraudanti, podvodníci a vyděrači, pokud ne rovnou něco horšího. Ti, kdo spinují, velmi, velmi dobře vědí, že lžou jak když bulvár tiskne, a vůbec jim to nepřijde blbé. Zbytky jejich profesní integrity se za mrazivých bezměsíčných nocí neslyšně plíží polorozpadlými pražskými kanály.

Šťastná chvíle seberozeznání levicové lůzy snad již nastane

1. 12. 2010 / Jakub Wolf

S němým údivem jsem sledoval rozhořčený dav, který obsadil radnici, a jehož mluvčí zasedají před lavicemi radních pražského zastupitelstva. Ne proto, že bych to považoval samo o sobě za nesprávné či nemožné. Spíše právě proto, že to považuji za ve výsledku postup subjektivace lidu a ujmutí se dějin, pokud jde o lid. Co je na tom udivující, je ale stejnou měrou, kdo spáchal tuto přímou akci i za jakých podmínek a proč ji spáchal.

Tento článek je do jisté míry navázáním na článek Štěpána Kotrby v Britských listech a na článek Jana Černého v Deníku Referendum), ale jinými prostředky.

Čtyři scénáře pro krizi v eurozóně

1. 12. 2010

Nejhorší potíže eurozónu teprve čekají, tvrdí Peter Boone a Simon Johnson. Právě sice vzniká eurozóna s většími sdílenými fiskálními pravomocemi a patrně i s větší mírou ekonomické integrace - existují však celkem čtyři scénáře dalšího vývoje lišící se mimo jiné tím, kdo v eurozóně nakonec zůstane a jak se projekt společné měny bude dál vyvíjet.

Ukrajina postupuje v integraci do EU po krůčkách

2. 12. 2010

Evropská unie nabídla v listopadu Kyjevu plán bezvízového styku a Evropský parlament uznal právo Ukrajiny požádat o členství v EU. Dřívější ukrajinské vlády, které obecně Evropa vnímala jako mnohem pro-evropštější než současnou, se nemohly holedbat, že by něčeho podobného dosáhly. Kyjevu bylo současně naznačeno, že Brusel může změnit své stanovisko, kdyby na Ukrajině demokracie upadala do horší situace. Kromě toho Kyjev nestihl dokončit rozhovory o přidruženém statusu do konce roku 2010, jak se obecně očekávalo. Příští dva roky ukáží, zda vláda Viktora Janukovyče bere integraci do EU vážně. Kyjev má v plánu podepsat dohodu o přidružení k EU a splnit tak podmínku pro bezvízový styk v roce 2011 a následujícího roku pak bude Ukrajina muset potvrdit, že uznává evropské hodnoty tím, že uspořádá svobodné a poctivé volby do svého parlamentu, informuje Pavel Korduban v Eurasia Daily Monitor.

POZVÁNKA:

Stoly spisovatelů a Tereza Boučková

2. 12. 2010

8. prosince 2010, 17:00 - Autorské čtení

Místo konání: Městská knihovna v Praze, pobočka Korunní, Korunní 68, Praha

Stoly spisovatelů - Tereza Boučková: Boží a jiná muka. Fejetony o lásce ke kolu, k níž se autorka vysloveně nerada, těžce a v podivném dobrovolném donucení v průběhu let dopracovala, a o jiných vášních a někdy i mukách. Taky o úplně obyčejných, smutných i veselých věcech života, o manželství, šťastných mužích, nešťastných volbách, blbých politicích, krásných knihách, dojemných filmech. A třeba i o Romanovi a jeho rychlostním rekordu. Fejetony o mužích a lidech, které byly opět napsány s největší láskou, a taktéž otištěny v letech 2004--2009 v Hospodářských novinách, Pražském deníku, MF DNES a Právu. Některé nebyly otištěny nikdy, protože je Tereza Boučková napsala až pro tuto knížku. S láskou, jak jinak. Čtení a beseda k výstavě Stoly spisovatelů

Zajímá vás, v jakém prostředí vznikají díla českých spisovatelů? Pokud ano, přijměte naši pozvánku na výstavu fotografií Petra Kotyka Stoly spisovatelů.

Wikileaks: Dvě ruské výhrady proti brdskému radaru dle amerického velvyslance

30. 11. 2010 / Štěpán Kotrba

Aequam memento rebus in arduis servare mentem -- Hleď zachovati v neštěstí klidnou mysl
Horatius, Ódy

Potěšilo mne, že Rusko akceptovalo výhrady českých odborníků vůči americkému radaru v Brdech a raketovým silám v Polsku. Vyplývá to z diplomatických dokumentů serveru Wikileaks, který zveřejnil mimo jiné i depeši velvyslance Rivkina z americké ambasády v Paříži z února tohoto roku, která popisuje jednání amerického ministra obrany Roberta Gatese s francouzským ministrem obrany Hervém Morinem. Teď už lze také zveřejnit i to, že Britské listy disponovaly od roku 2006 stavebními plány raketových sil, které měly být původně použity v Polsku a disponovaly i americkou dokumentací ze schvalování provozu a zkoušek radaru na americkém atolu Kwajalejn.

Wikileaks: Čína je "připravena opustit Severní Koreu"

30. 11. 2010

Z diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks, vyplývá, že je Peking frustrován vojenskými akcemi "rozmazleného severokorejského dítěte" a stále více podporuje představu sjednocení obou Korejí

Čína naznačila, že je připravena přijmout sjednocení obou Korejí a soukromě se distancuje od severokorejského režimu. Vyplývá to z prozrazených amerických diplomatických depeší, v nichž se píše, že vysocí pekingští činitelé považují Severní Koreu, svého oficiálního spojence, za "rozmazlené dítě".

Wikileaks: "Sprosťák" princ Andrew americkou velvyslankyni šokoval

30. 11. 2010

Anglický princ Andrew, která má fungovat jako podnikatelský velvyslanec britské vlády, ostře zaútočil během návštěvy Kyrgyzstánu na britské vládní vyšetřovatele korupce, na novináře a na Francouze. Jeho hysterický výlev na oficiální recepci americkou velvyslankyni šokoval.

Tatiana Gfoellerová, americká velvyslankyně v Kyrgyzstánu, informovala v tajné depeši, že Andrew hovořil na obědě s britskými a kanadskými podnikateli "drze" a to způsobem, který hraničil se sprosťáctvím.

Wikileaks: Američané a Britové se obávají jaderných zbraní Pákistánu

30. 11. 2010

Američtí a britští diplomaté mají strach, že by se v rámci pákistánského jaderného programu mohl dostat štěpný materiál do rukou teroristů, anebo že by mohlo dojít k jaderné válce s Indií.

Americké diplomatické depeše, které zveřejnily Wikileaks, obsahují varování, že Pákistán rychle buduje svou zásobu jaderných zbraní navzdory rostoucí nestabilitě této země a "blížící se hospodářské katastrofě".