Wikileaks: Američané a Britové se obávají jaderných zbraní Pákistánu

30. 11. 2010

Američtí a britští diplomaté mají strach, že by se v rámci pákistánského jaderného programu mohl dostat štěpný materiál do rukou teroristů, anebo že by mohlo dojít k jaderné válce s Indií.

Americké diplomatické depeše, které zveřejnily Wikileaks, obsahují varování, že Pákistán rychle buduje svou zásobu jaderných zbraní navzdory rostoucí nestabilitě této země a "blížící se hospodářské katastrofě".

Mariot Leslie, vysoký činitel britského ministerstva zahraničí, řekl americkým diplomatům v září 2009: "Británie je vážně znepokojena ohledně bezpečí pákistánských jaderných zbraní.

Americká velvyslankyně v Islamabádu Anne Pattersonová napsala do Washingtonu: "Obáváme se, že někdo, kdo pracuje ve vedení pákistánských jaderných zařízení by mohl postupně propašovat dost materiálu na to, aby vyrobil zbraň."

Z americké diplomatické korespondence vyplývá, že mezi Washingtonem a Islamabádem existuje v mnoha ohledech napětí, včetně protiteroristických operací, Afghánistánu, financování i jaderných zbraní. Výzvědná zpráva z r. 2008 konstatuje: "Navzdory blížící se hospodářské katastrofě hromadí Pákistán jaderné zbraně rychleji než jakákoliv jiná země na světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010