Ukrajina postupuje v integraci do EU po krůčkách

2. 12. 2010

Evropská unie nabídla v listopadu Kyjevu plán bezvízového styku a Evropský parlament uznal právo Ukrajiny požádat o členství v EU. Dřívější ukrajinské vlády, které obecně Evropa vnímala jako mnohem pro-evropštější než současnou, se nemohly holedbat, že by něčeho podobného dosáhly. Kyjevu bylo současně naznačeno, že Brusel může změnit své stanovisko, kdyby na Ukrajině demokracie upadala do horší situace. Kromě toho Kyjev nestihl dokončit rozhovory o přidruženém statusu do konce roku 2010, jak se obecně očekávalo. Příští dva roky ukáží, zda vláda Viktora Janukovyče bere integraci do EU vážně. Kyjev má v plánu podepsat dohodu o přidružení k EU a splnit tak podmínku pro bezvízový styk v roce 2011 a následujícího roku pak bude Ukrajina muset potvrdit, že uznává evropské hodnoty tím, že uspořádá svobodné a poctivé volby do svého parlamentu, informuje Pavel Korduban v Eurasia Daily Monitor.

Dne 22. listopadu Janukovyč navštívil v roce 2010 potřetí Brusel a to tentokrát, aby se účastnil evropsko-ukrajinského summitu. Evropská unie, jak se očekávalo, nabídla Ukrajině akční plán, jak zavést bezvízový styk pro krátké návštěvy. Evropané i jiní občané ze Západu už bezvízově cestují na Ukrajinu od roku 2005. Janukovyčovi předchůdci doufali, že Evropská unie změkčí na oplátku své vízové zásady, ale nestalo se tak. Aby se Ukrajina kvalifikovala pro bezvízový styk, musí zavést biometrické pasy, zesílit boj proti organizovanému zločinu, pašování drog a obchodování s lidmi. Janukovyč řekl, že Ukrajina by chtěla těmto podmínkám vyhovět příští rok, i když připustil, že to nejspíš je gigantický úkol (Komersant-Ukraine, 23. Listopadu 2010).

Na rozdíl od Janukovyčových dřívějších nadějí se letos asociační dohoda o prohloubeném přidružování a hospodářském začleňování Ukrajiny do Unie nepodepsala. Obě strany nedospěly k dohodě o obchodních kvótách a povinnostech, třebaže na obou stranách byl souhlas dokončit příslušné rozhovory v příštím roce. Evropští představitelé nepřipustili, aby se do cesty k podpisu dohody postavily problémy s demokracií na Ukrajině. Předseda evropské rady, Herman Van Rompuy, řekl Jaukovyčovi, že Ukrajina musí sdílet hodnoty demokracie, zákonnosti a respektovat lidská práva, chce-li se připojit k evropské rodině. Nad zprávami o nesportovním jednání Janukovyčovy vládnoucí strany (PRU) u místních voleb dne 31. října, vyslovil znepokojení (Ukrainska Pravda, 22. listopadu 2010.)

Ve svém odhadu současné situace na Ukrajině byl Evropský parlament mnohem otevřenější a vyjádřil znepokojení nad zprávami o tlaku na média, o míchání politiky a bezpečnostní služby (SBU) a o neschopnosti vlády zaručit opozičním stranám jejich práva ve volbách z 31. října 2010. Kromě toho EU dala na přetřes, zda se nemá činnost SBU prozkoumat. Jak stojí ve zprávách, šéf zpravodajské služby SU, Valery Choroškovsky je ve spojení s oligarchou Dmytrem Furtašem, ovládá nejpopulárnější televizi v zemi "Inter", a proto zde konflikt zájmů existuje stejně jako obžaloba znásilňování mediálních svobod jak uvnitř tak vně Ukrajiny (EDM, 24. června 2010). Resoluce by bývala ještě tvrdší, ale partnerství uzavřené mezi Janukovyčovou stranou PRU a Socialisty evropského parlamentu blokovalo její první, mnohem tvrdší znění, respektive resoluci, kterou podporovaly strany pravého středu (Kommersant-Ukraine, 26. listopadu 2010.)

Evropský parlament naopak uvítal plán na uvolnění víz jak ho navrhovala Evropská unie a doporučil svým členům, aby zrušili Ukrajincům vízové poplatky, a prohlásil, že Ukrajina má právo požádat o členství v EU (Kommersant-Ukraine, 26. listopadu 2010). Což bylo neobvyklé, protože Evropské orgány se obvykle zcela úmyslně vyhýbají jakékoliv zmínce o eventuelním členství v EU. A proto také Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny uvítalo tento dokument a přes všechnu kritiku v resoluci obsaženou zdůraznilo, že Evropský parlament poprvé uznal právo Ukrajiny se připojit v unii. Ministerský mluvčí Oleg Vološyn řekl, že Kyjev se chce zaměřit na to, čím je Bruselu znepokojen a "a učinit všechna potřebná opatření, aby veškerou legislativu a praxi prosazování práva uvedl v soulad s nejlepšími evropskými standardy (Ukrainska Pravda, 25. listopadu 2010).

V průběhu aktivních jednání Janukovyčovy vlády s Evropskou unií začala ustupovat do pozadí strategie integrace do NATO, kterou sledovali jeho předchůdci, což spíše odpovídá Moskvě. Ruský prezident, Dimtrij Medvěděv, řekl po setkání s Janukovyčem dne 26. listopadu, že by členství Ukrajiny v NATO porušilo evropskou rovnováhu (UNIAN, 26. listopadu 2010.) Janukovyč se pak neúčastnil 19. -- 20. listopadu setkání NATO v Lisabonu. Ukrajinský ministr zahraničních věcí Konstantyn Hryščenko vysvětlil svou nepřítomnost v Lisabonu důkladnou přípravou na setkáni Evropské unie a Ukrajiny dne 22. listopadu (Interfax, Ukrain 20. listopadu 2010). NATO pak se vyjádřilo v resoluci vydané v Lisabonu, že respektuje kyjevskou politiku neúčasti v blocích, ale že dveře NATO zůstávají pro Ukrajinu dále otevřené, jak se o tom rozhodlo na summitu NATO roku 2008 v Bukurešti.

Materiál připravil Jaromír Máša.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010