Škrceni nemrtvými, aneb Neústavní horor

13. 11. 2010 / Karel Dolejší

Vládní koalice halící své záměry do závoje zásadovosti a "rozpočtové odpovědnosti" včera ukázala, že ve skutečnosti vlastní zájmy nadřazuje i ústavnímu pořádku. Senát ve složení nereflektujícím výsledky nedávných voleb a navíc v nezdůvodnitelném režimu legislativní nouze schválil změny zákonů snižující platy státních zaměstnanců, negativně postihující vyplácení rodičovského příspěvku, porodného, sociálního příplatku, podpory v nezaměstnanosti, a navrch danící zpětně stavební spoření.

Information in English on this issue is in CLICK HERE

Během senátní schůze, na niž z občanské společnosti dokázala operativně reagovat pouze iniciativa ProAlt, nahrazení senátoři, kteří jsou již vlastně v politickém záhrobí, pomohli vládě protlačit program úspor, vůči kterému ve společnosti i v opozičních lavicích existuje řada výhrad a který směřuje k ukončení dlouholeté periody sociálního smíru.

Vládní strany názorně předvedly, že ve snaze prosadit se za každou cenu nehodlají brát ohled na jakákoliv pravidla a budou veřejnost systematicky stavět před hotovou věc, jak se již v této zemi ostatně dávno stalo zvykem (viz rozdělení Československa nebo kauza americké protiraketové základny). Spoléhat v této situaci na ústavní stížnost podanou opozičními senátory může být více než ošidné, uvědomíme-li si, že ať už bude konečný výrok soudu jakýkoliv, sporná legislativa bude mezitím neprodleně implementována.

Fatalismus, s jakým naprostá většina veřejnosti obcházení ústavy přijímá, mě skutečně fascinuje. Nastoluje totiž otázku, která je ještě fundamentálnější než ta, zda a jak se podaří včerejší krok senátorů zneplatnit.

Existuje v této zemi vůbec nějaká křivárna příliš velká na to, aby politikům bez problémů prošla?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.11. 2010