Británie: Není pravda, jak tvrdí Bush, že mučení odvrátilo útok na Londýn

10. 11. 2010

Britští činitelé uvedli v úterý, že neexistují důkazy, které by potvrdily tvrzení George bushe, že informace, získané prostřednictvím "waterboarding" tedy dušení vězňů vodou, zachránily britské životy tím, že zabránily útoku na londýnské letiště Heathrow a na podnikatelskou čtvrť Canary Wharf.

Bush uvedl, že dušení obětí vodou, které Downing Street odsoudila jako mučení, bylo použito CIA v době výslechů Khalia Sheikha Mohammeda, údajného stratéga, který připravil útoky z 11. září.y "Tyto výslechy nám umožnily rozbít spiknutí, jejichž cílem bylo zaútočit na americké diplomatické úřady v zahrničí, na letiště Heathrow a na Canary Wharf v Londýně, a na četné cíle v USA," píše Bush ve svých memoárech.

Britští protiterorističtí činitelé se od Bushových výroků distancovali.Uvádějí, že Mohammed poskytl "nesmírně cenné informace", ale ty se především týkaly struktury al Kajdy. Dodali, že britští činitelé nemají informace o tom, že by tato fakta byla získána prostřednictvím mučení. Britská strana proti mučení, prováděnému CIA, protestovala, avšak Američané to, že Mohammeda mučili, před Brity utajili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.11. 2010