Britští liberální demokraté ohledně univerzitního školného záměrně lhali voličům před volbami

13. 11. 2010

Liberální demokraté připravovali dva měsíce před všeobecnými volbami tajné plány, že po volbách zruší klíčový předvolební příslib šéfa strany Nicka Clegga, že jeho strana zabrání zvýšení univerzitního školného.

Navzdory tomu před volbami všichni liberálně demokratičtí poslanci a aktivisté demonstrativně a veřejně podepsali tento příslib. Po volbách ho porušili.

Měsíc předtím, co v dubnu 2010 Nick Clegg veřejně přislíbil, že jeho strana "zlikviduje těžké břímě studentských dluhů" vypracoval tajný strategický tým klíčových liberálních demokratů dokument, v němž zdůrazňuje, že pokud se liberální demokraté dostanou do koaliční vlády, nedodrží svůj předvolební příslib plně zrušit v Anglii do šesti let univerzitní školné. Dokument je datován 16. března 2010.

Liberálnědemokratická strana se pak bezostyšně v předvolební kampani ucházela o hlasy studentů a zdůrazňovala příslib zrušit univerzitní školné. 13.dubna Clegg natočil video pro YouTube, v němž příslib, že liberální demokraté zruší univerzitní školné, znovu opakoval. Příslib do šesti let zcela zrušit v Anglii univerzitní školné byl také součástí oficiálního předvolebního manifestu Liberálnědemokratické strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.11. 2010