Londýn: Protesty proti univerzitnímu školnému vyvrcholily násilím

10. 11. 2010

Aktivisté vytloukli okenní tabule na ústředí Konzervativní strany v Londýně a dostali se až na střechu budovy. Pokojní studentští demonstranté násilí sice ve zpravodajství britské televize odmítli, ale dodali, že je násilí pochopitelné, vzhledem k tomu, jak drastické jsou škrty v britském univerzitním školství.

Před budovou ústředí Konzervatívní strany aktivisté rozdělali na vozovce oheň.

Aktivisté rozbili okna a mávali na střeše ústřední Konzervativní strany anarchistickými vlajkami.

Rozsah středečních protestů proti ztrojnásobnění univerzitního školného v Anglii z nynějších cca 3000 liber ročně na 9000 liber ročně překonal všechna očekávání. Asi 50 000 demonstrantů vyjádřilo hněv nad plány britské vlády zvýšit univerzitní školné a zrušit státní financování studia humanitních a společenskovědných oborů.

Aktivisté, kteří se oddělili od hlavní trasy demonstrace, okupovali foyer věžáku na adrese Millbank č.30 v centrálním Londýně, kde je sídlo britské Konzervativní strany. Policie s obušky se střetla s davem, který házel transparenty, vajíčka a lahve.

Aktivisté, kteří měli šátky zakryté tváře, bojovali pěstmi s policií a skandovali "konzervativní svině"! Potyčky zaznamenal policejní vrtulník i mobilní telefony demonstrantů.

Policie uvedla, že nejméně osm lidí bylo zraněno - policisté i demonstranté - a 32 osob bylo zatčeno.

Londýnská policie byla náhlým násilím demonstrantů překvapena a až do večerních hodin je nedokázala zvládnout. Šéf londýnské Metropolitní policie se za to veřejnosti omluvil.

Drtivá většina demonstrantů se však chovala pokojně. Ti, kteří šli v první části průvodu, sledovali videozáznamy a vyslechly vášnivé projevy zaměřené proti vládním škrtům. Videozáznam nynějšího náměstka ministerského předsedy Nicka Clegga, který sliboval, že zruší univerzitní školné, dostanou-li se jeho liberální demokraté do vlády, vyvolal skandování nadávek, zaměřených proti Cleggovi.

Clegg, který v Dolní sněmovně ve středu zastupoval premiéra Camerona, který je na státní návštěvě v Číně, se stal ve sněmovně terčem soustředěného útoku kritiků univerzitního školného.

Aaron Porter, předseda britského Národního svazu studentstva, odsoudil násilnosti na demonstraci. Zdůraznil také, že středeční demonstrace byla největší za mnoho let. Na demonstraci uvedl: "Bojujeme tímto o život. Čelíme bezprecedentnímu útoku na naši budoucnost. Navrhují barbarské škrty, které povedou k brutalizaci našich univerzit."

Této "zoufalé vizi" se studenti musejí postavit, řekl Aaron Porter, a apeloval na studenty, aby pokračovali v boji ve svých volebních okrscích. Dodal: "Toto je teprve začátek. Odpor začal dnes."

Reportéři Channel Four News svědčili z centrálního Londýna, že demonstranti i kolemjdoucí nepochybovali o tom, že jde prý o začátek dlouhodobější éry britských pouličních nepokojů, protože veřejnost se nespokojí se škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.11. 2010