Assange požaduje, aby Spojené státy začaly vyšetřovat porušování lidských práv svými vojáky

5. 11. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange apeloval na Spojené státy, aby začaly vyšetřovat údajné porušování lidských práv, jehož se američtí vojáci měli dopustit v Afghánistánu a v Iráku. Dodal, že Spojené státy mají "hrdou tradici" sebekritické analýzy.

Assange konstatuje, že Spojené státy nezahájily žádné vyšetřování údajných incidentů, popsaných v tisících dokumentech, zveřejněných na wikileaks, a namísto toho se soustřeďují na honbu těch, kdo dokumenty zveřejnily a na šikanování jeho organizace.

Minulý měsíc Wikileaks zveřejnily 400 000 amerických vojenských zpráv od řadových vojáků z Iráku, které obsahují důkazy, že Spojené státy předávaly vězně nechvalné známé irácké mučicí jednotce. Předtím letos v létě Wikileaks zveřejnily 75 000 dokumentů, v nichž jsou informace o tom, jak americké jednotky usmrtily stovky civilistů při incidentech v Afghánistánu, které byly do té doby utajovány.

Assange pronesl svůj projev před ženevským zasedáním výboru pro lidská práva OSN, které bude v pátek poprvé v historii zkoumat údajné americké porušování lidských práv. Spojené státy berou toto fórum vážně a vyslaly třicetičlennou delegaci vysoce postavených činitelů, kteří mají odrážet útoky od rozvojových zemí, mnohé z nichž jsou muslimské.

I když Spojené státy mohou ignorovt kritiku ze zemí, jako je Írán či Bolivie jako zaujatou, nemohou dost dobře odmítnout kritiku od spojenců a přátelských zemí. Británie, Japonsko a Norsko vyjádřily znepokojení ohledně pokračující existence trestu smrti v USA. Británie také požaduje odpověď na otázku, kdy prezident Obama konečně zlikviduje Guantánamo.

Více než 300 aktivistických organizací, včetně Amnesty International a American Civil Liberties Union, předložilo společnou 400 stránkovou zprávu, podle níž byla od 11. září 2001 ochrana základních lidských práv v USA oslabena.

Spojené státy při své obhajobě poukazují na existenci "svobodného, kvetoucího a rozmanitého nezávislého tisku", zdůrazňují že chrání svobodu před náboženskou perzekucí a zajišťuje spravedlivé zacházení s muslimy, arabskými Američany a komunity z jižní Asie, které byly po 11. září postiženy diskriminací a nesnášenlivostí. Zároveň Spojené státy přiznaly, že existuje znepokojení ohledně amerického systému soudnictví, včetně trestu smrti, spravedlnosti pro mladistvé, rasového profilování a rasových rozdílů při udílení verdiktů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.11. 2010