Vítězové a poražení amerických voleb

4. 11. 2010

Prostoduší a rozzlobení ideologové spoléhající na imaginární neviditelnou ruku a příklady drsného individualismu z imaginární minulosti patrně povedou tento národ ke krachu.

KD│ Reaganovská revoluce posunula USA z levého středu do neutrálního středu. Clintonova éra byla pouze přestávkou na cestě ke konzervativismu. Tyto volby dokončují transformaci USA v zemi pravého středu započatou v dobách Bushe juniora, konstatují komentátoři blogu Fabius Maximus.

Vítězové: Zbrojní průmysl, velitelé armády a zpravodajské služby

Zvolení Republikáni budou bez ptaní a nadšeně podporovat naše války v zahraničí. Vyšetřování skandálů bude potlačeno, ať už šlo o osobní zneužití moci, institucionální zneužití moci (mj. mučení a další válečné zločiny), špatně fungující zbraňové systémy nebo nefunkční strategii a taktiku. Vojenské výdaje se nesníží, leda marginálně. Noví Republikáni budou hlasovat pro nové zbraňové systémy, nehledě na to, jak špatně budou koncipované a cenově nedostupné.

Vítěz: Silná vláda

Primárním motorem nafukování vládní agendy byly v minulých dekádách armáda, zpravodajské služby, bezpečnostní složky a důchodové programy. To vše ve volbách výrazně uspělo. Noví zástupci budou útočit na výdaje v širokém pásmu malých federálních programů: Na zahraniční pomoc, stát blahobytu a na vzdělání. Plus donkichotský hon na korupci, plýtvání a rezervy. Velké programy, jako podpora korporací (mj. exportérů, agrobyznysu) zůstanou nedotčeny. Výsledkem budou minimální změny ve federálních výdajích. Dosah a moc vlády nad občany se patrně vcelku zvýší, jak bude narůstat sledování a moc arbitrárních žalobců.

Vítěz: Džihádisté

Noví američtí lídři, kteří nadšeně podporují zahraniční války a válečné zločiny způsobující politické spory doma i v mezinárodním měřítku, explicitně vyjadřují nenávist k islámu - tyto volby byly hatrickem pro bin Ládina a jeho spoludžihádisty. Mohou jen získat, budou-li podněcovat lidi k oponování západní kultuře pomalu infiltrující islámské národy. Potřebovali silného aktéra, jehož urážlivé činy zasáhnou muslimskou samolibost. Bin Ládin si vybral pro tuto roli USA, a my jsme nabídku přijali...

Poražený: Ústava

Náš ústavní režim sestává ze složité soustavy sil a rovnováh, a aby zůstal intaktní, vyžaduje sofistikovanou architekturu (což vysvětluje selhání tolika jiných režimů, navzdory dobře napsaným ústavám). Zaměření extrémních pravičáků na některé prvky ústavy z nich nedělá její adekvátní strážce o nic více, než fetišismus fascinovaný botami kvalifikuje na místo ředitele obuvnické továrny.

USA čelí v novém století řadě výzev. Demografickým změnám vyvolaným stárnutím generace babyboomu. Změnám finančním, vypořádání se s minulými dluhy a marnotratným slibům dalších výdajů. Geopolitickým, vyrovnání se se vznikem nových velmocí a evolucí nového globálního finančního systému. Ekonomickým, jako je přibližování se a příchod ropného zlomu. Řada z nich si vyžádá silnou akci na federální úrovni. Prostoduší a rozzlobení ideologové spoléhající na imaginární neviditelnou ruku a příklady drsného individualismu z imaginární minulosti patrně povedou tento národ ke krachu.

Ústava leží slabá a vyčerpaná u našich nohou. Teď po ní budeme tancovat, čímž uspíšíme dlouhý, pomalý přechod k novému politickému řádu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.11. 2010