Říjnový svět: Oceňující, ale i rozpačitý, ne-li také rozhněvaný

5. 11. 2010 / Miloš Dokulil

Začnu nemalým "dobrodružstvím", se šťastným koncem: zachránci 33 chilských horníků se konečně 9. října k nim provrtali dostatečně širokým otvorem (s průměrem 60 cm). A časně zrána, o pět dní později, stanul na povrchu poslední z nich. Původní odhady počítaly s tím, že před Vánoci ti horníci zachráněni být nemohou. (O dva dny později došlo k výbuchu v jednom čínském dolu, jehož oběťmi bylo 37 horníků. Ve stejném dolu zaplatilo obdobnou katastrofu svými životy 23 horníků; jen loni v Číně padlo za oběť nedostatečně zajištěnému dolování přes 2 600 horníků.) --- Pod švýcarskými Alpami byl zrovna teď (15/10) dokončen 57 km dlouhý tunel, nejdelší na světě.

V říjnu bývají tradičně vyhlašovány Nobelovy ceny. Zmiňme se aspoň o těch, které vyvolaly okamžitě nemalou odezvu. Hned ta první, za úspěšné uvedení do praxe umělého oplodnění ve zkumavce ("IVF") Robertu Edwardsovi. (Přitom díky této proceduře běhají již po světě miliony takto narozených; prvním takto zrozeným dítětem byla Louise Brownová, která už má sama své děti.) --- Jako literát byl odměněn Mario Vargas Llosa z Peru. (Před 40 lety byl takto oceněn Alexandr Solženicyn.) --- S nemalou nevolí se setkalo v Číně, že cenu za mír dostal 8/10 Liu Xia-obo, 54-letý disident, který je v čínském vězení. (Loni tuto cenu získal prezident Obama, a před 20 lety Michail Gorbačov.) --- V USA může být vnímáno jako nemálo pikantní, že cenu za ekonomii 12/10 získal Peter Diamond, jehož chtěl B. Obama získat pro čelnou funkci v bankovnictví, ale v Senátu toto jmenování republikáni zablokovali.

Hodně -- nejen hluku -- vzniklo především ve Francii kolem nezbytné reformy důchodového systému. Bez ohledu na masové stávky reformu tamní Senát 22/10 schválil. Do důchodu by měli napříště Francouzi chodit o dva roky později, až v 62 letech. --- Ve Velké Británii také je nemalé napětí kvůli drastickým škrtům ve státním rozpočtu. Do výdajů na životní prostředí půjde o 29 % méně peněz; výdaje na obranu budou kráceny jen o 8 %. Skoro půl milionu pracovních míst se má zrušit ve veřejném sektoru; výdaje ve státní správě budou sníženy o 19 %. Přesto má stát ještě roku 2014-15 spotřebovat 41 % HDP! --- Na Pyrenejském poloostrově ve Španělsku premiér Zapatero (socialista) jako znak vůle reformovat hospodářství uskutečnil 20/10 změny v kabinetu; kvůli rozpočtu navázal pakt i s baskickou PNV. V Portugalsku premiér José Sócrates snížil zatím příjmy jen u nejvyšších úředníků a politiků, zvýšil daň z přidané hodnoty a odložil reformy v infrastruktuře. (Zatím má rozpočtový deficit 9,4 % HDP a měl by už roku 2011 být na úrovni jen 4,6 %!)

Ani v USA se zatím ekonomicky a sociálně moc neslaví. Sice 8/10 se ukazatel Dow poprvé od května zase dostal nad 11 000 bodů, ale nezaměstnanost v USA zůstává na 9,6  % a hrozivě roste počet konfiskovaných nemovitostí kvůli nekrytým hypotékám. Také stále stagnují mzdy; pokud vezmeme za základ průměrný příjem před 35 lety (100 %), pak loni dosáhl jen 119 %. Přitom banky mají za 3. čtvrtletí nemálo slušné jak příjmy, tak i zisky (Citigroup $2,2 miliard, Wells Fargo $3,3miliard); také tzv. "hedge" foudy (pojištěné proti neúspěchu) za stejnou dobu posílily svá aktiva o $120 miliard, v celkové výši na $1,77 bilionů! Na druhé straně sanování hypotéčních bank ("Fannie" a "Fredie") bude možná vyžadovat přinejmenším dvojnásobnou sumu proti původně odhadované (podle informací z 21/10).

Přitom nelze přehlédnout, jak se vede německé ekonomice. Její export roste, a nezaměstnanost klesá na úroveň z počátku 90. let! (Mezi lety 2005-09 exporty EU do států "BRIC" zajišťuje trvale v průměru k 35 % ročně samotná SRN, zatímco Francie, Itálie a V. Británie každá má podíl jen 10 % nebo mírně pod touto úrovní.) --- Premiérka Merkelová se teď (19/10) při debatě o imigrační politice vyjádřila tak, že zatím "multikulturální program" se neosvědčil a k integraci (především tureckých přistěhovalců) také nedošlo... Muslimů má SRN přes 4 miliony, tj. 5 % obyvatelstva. --- Další rozpaky zůstávají kolem případného přijetí Turecka do EU (i když je v NATO a má jeho územím procházet již ohlašovaný další ropovod do států EU, nazvaný "Nabucco"!).

Měli bychom vzít na vědomí, že Valné shromáždění OSN 12/10 obměnilo složení Rady bezpečnosti; nově od roku 2011 tam zasednou Portugalsko, Jihoafrická republika, Kolumbie, SRN, a Indie.

K neslavným "trvalkám" dnešního našeho světa patří terorismus. Nejdřív 3/10 v USA varovali své občany před možnými riziky při cestách do Evropy; v Paříži měli hned 5/10 pohotovost, která se rozšířila i na další země. - Týká se to i trhu s narkotiky; v Mexiku je to stále přední téma (drogové kartely přitom ale dokážou ovlivňovat tisk). Teď se podařilo u mexických břehů zabavit celých 134 tun marihuany (s pouliční cenou $435 milionů)! - Nemálo stále bují korupce v Africe; je třeba otázkou, zda se podaří rozvinout elektrifikaci v nejlidnatějším africkém státě, v Nigérii, bez tohoto nešvaru. - V říjnu jednalo v Číně 177 zemí opět o klimatu; bez patrných výsledků. V příštích 30 letech z 16 nejzranitelnějších zemí 5 je z jižní Asie (také vinou závislosti na zemědělství a současně slabé síti veřejných institucí). - Stále je na vážkách, jak se bude dále vyvíjet jednání mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.

Od začátku roku je v USA zvýšené politické napětí, podmíněné přípravou na -- již se schylující -- volby do ústavních institucí (2/11!). Republikáni cítí, že by mohli (po triumfu demokratů v poslední prezidentské volbě) konečně zase zvrátit pro sebe zatím nepříznivý poměr sil. Zcela nečekaně v primárkách úspěšnými se pro republikány stali zdola protlačovaní radikálové tzv. "Tea Party" (nejsoucí pod přímou kontrolou centrálních stranických sekretariátů a počítající s psychologií "rozhněvaného voliče"). --- 3/10 se konaly volby v Bosně-Hercegovině; ostré dělítko tam zůstalo mezi její "Srbskou republikou" a "Federací Bosny-Hercegoviny" (tj. mezi pravoslavnými, a muslimy s katolíky). Po prvním kole prezidentské volby v Brazílii z 3/10 se čeká na druhé kolo 31/10, zda zvítězí favoritka stávajícího prezidenta da Silvy Dilma Rousseffová, anebo její protikandidát José Serra (středový sociální demokrat). --- Obdobou voleb, byť jen přímo samotným papežem, bylo jmenování 24 nových kardinálů (20/10); z nichž dvě pětiny možných příštích voličů papeže teď jsou Italové. Jen 7 mezi novými kardinály pochází z Latinské Ameriky, Afriky a Asie, ačkoliv tam dnes žijí dvě třetiny pokřtěných katolíků.

Dvě otázky nemálo zase aktualizované právě teď v říjnu mohou být vnímány protichůdně. Pentagon radí svým odlišně sexuálně orientovaným rekrutům, aby nesdělovali svou "orientaci" při odvodu (19/10). Je asi zásadnější otázka, co může způsobit zveřejnění málem čtyř set tisíc dokumentů (97 % na úrovni "tajné") k válce v Iráku, pakliže je deklarativně považována za skončenou? ("Wikileaks", 22/10.)

Čína je zatím na úrovni jedné čtvrtiny ekonomiky USA, je největším producentem energie, a je pátým největším světovým investorem v zahraničí. Přitom podle vlastních čínských zdrojů v Číně vzrostl počet nepokojů za toto desetiletí na víc než dvojnásobek (přes 90 000 incidentů za rok 2009). Čína ekonomicky vstupuje také do Evropy; její injekce Řecku představuje 5 miliard dolarů. Námořní incident s Japonskem také -- pohrůžkou, že zastaví vývoz vzácných kovů -- Čína prezentovala jako své vítězství. Za jediný rok v Číně vzrostl prodej kosmetiky o 20 %, o 25 % se prodalo víc klenotů, o 50 % více luxusních aut. Také byl představen veřejnosti nový následník v čele státu k roku 2012 (teď 18/10): viceprezident Xi Jin-ping, byl teď jmenován generálem a místopředsedou Ústřední vojenské komise. --- Je zřejmě dalším úspěchem ČR, když 16/10 byl český pavilon na EXPO 2010 prodán do Číny; za 31 milionů Kč (expozicí projde k 31/10 přes 8 milionů, kdy výstava končí).

15/10 gen. David Petraeus oznámil, že koaliční síly zprostředkovaly možnost kontaktu vůdců Talibanu s afghánskou vládou (vůdčí představitel Talibanu, Mullah Muhammad Omar, pochopitelně se zatím na rozhovorech nepodílí). Vzájemná jednání, včetně potřebných záruk, mezi afghánskými státními představiteli a reprezentanty NATO a USA neprobíhají zrovna uspokojivě; některé projekty musely tudíž být zastaveny (21/10). --- Ani Pákistán není klidným "zázemím"; došlo k opakovaným zničujícím útokům na americké zásobovací konvoje směřující pevninou do Afghánistánu. (8/10 CNN také oznámila, že Osama bin Ládin se skrývá v severozápadním Pákistánu.) Přímo v Karáčí došlo 20/10 k dalším krvavým etnickým srážkám mezi místním obyvatelstvem se 70 mrtvými (už to byl pátý den za sebou, mezi Urdui a Paštuny; už to teď stálo 350 životů).

V Íránu je dáváno požehnání iráckému premiérovi Al-Malikimu (během setkání 18/10), s účastí prezidenta Ahmadinežáda. V Čečensku se tři teroristé pokusili výbušninami a výstřely navodit zmatek v budově parlamentu v Grozném. V Indii byly 3/10 zahájeny za účasti 72 národů Hry Commonwealthu. Rusko postaví ve Venezuele 2 nukleární reaktory. V Maďarsku došlo ke katastrofě rozlitím toxického bahna u hliníkárny společnosti MAL (4/10). K říjnu také patří, alespoň v Německu, "Oktoberfest" -- jako hold pivu. (Němci v pořadí pití piva klesli na 4. místo, pod 110 litrů ročně; zde vede ČR.)

Musím připomenout tři úmrtí. 10/10, v 83 letech, zemřela významná světová sopranistka, Joan Sutherlandová. 14/10, 85-letý, skonal Benoît Mandelbrot, kromě jiného objevitel fraktální geometrie. V 90 letech se rozloučila se světem (3/10) Philippa Footová, která mj. také důrazně připomínala, že v armádě povinnosti nejsme nutně odvedenci, ale jen dobrovolníky!

Některá říjnová výročí mají několik stadií, anebo odlišná echa či paralely ve sledu času. (Musím být úsporný. Takže:) Formálně nám v říjnu začal novověk, a to 12/10/1492, objevením světadílu, jehož objevitel Kolubus ještě netušil, kde vůbec je.

1/10/1949 Mao Tse-tung vyhlásil Čínskou lidovou republiku. Téhož dne, ale roku 1988 se Michail Gorbačov dostal do čela Nejvyššího sovětu SSSR. Přitom 16/10/1934 začal legendární "dlouhý pochod" z obklíčení čankajškovskými vojsky, který nakonec skončil po 15 letech triumfem komunistů zmíněným o pár řádků výše.

4/10/1957 SSSR vypustil svůj první "Sputnik I". - 3/10/1990: po 45 letech dochází k znovusjednocení Německa.

15/10/1962 začala tzv. kubánská krize. 22/10 se krize vyostřila a byla na pokraji možného vojenského střetu. 23/10 začala ze strany USA blokáda Kuby. 28/10 Chruščov přislíbil, že rakety z Kuby stáhne. --- Mezi 8. až 9. říjnem 1967 byl v Bolívii zabit Che Guevara, předtím mj. také ministr průmyslu na Kubě; kontroverzní idol odboje proti diktatuře. Pár dat z Blízkého východu: 29/10/1956 začala preventivním vpádem Izraele do Egypta tzv. Suezská krize. 5/10/1973, v propuknuvším konfliktu nazvaném válka "Yom Kippur", hrozilo střetnutí USA a SSSR, dvou tehdejších supervelmocí. 5/10/1981 atentátem byl zabit egyptskými extremisty Anvar Sadat, egyptský prezident.

Už během 1. světové války si získal nemalou pozornost proces a poprava "Mata Hari", špiónky, popravené Francií 15/10/1917. 19/10/1935 zůstala Habeš zcela bezbranná vůči vojenskému napadení Mussoliniho Itálií. -- USA za pouhých tehdy $7,2 milionů odkoupily od Ruska Aljašku (18/10/1867). -- O den později, ale o 55 let dříve, Napoleon (19/10/1812) odtáhl z Moskvy zpět domů.

28/10/1918 byla vyhlášena ČSR. 24/10/1945 došlo k formálnímu ustavení OSN.

Pro církevní dějiny byl významný koncil chalcedonský, zahájený 8/10/451. Pro další osudy "křesťansky" se orientující Evropy byl svrchovaně významný střet Charlese Martela s postupujícími muslimskými nájezdníky u Tours (10/10/732), který skončil po několikadenním boji jejich porážkou. 24/10/1648 skončila třicetiletá válka (vedená jako "náboženská"). Teď v říjnu bylo zjištěno, že 53 % amerických protestantů nebylo schopno identifikovat Luthera jako "otce reformace".

V technickém ohledu bychom neměli zapomínat na poslední let Concordů (24/10/2003). Mezi "rekordy" byl teď uveden také nejmenší muž na světě, jistý Nepálec, vysoký jen 65,5 cm (starý 18 let)...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.11. 2010