Elitní anglické univerzity vítají, že budou moci účtovat studentům trojnásobné školné než dosud

4. 11. 2010

Elitní anglické univerzity přivítaly rozhodnutí britské vlády zvýšit univerzitní školné na 9000 liber (270 000 Kč) ročně, tedy na téměř trojnásobek jeho současné úrovně, pokud vysoké školy vytvoří dostatečný počet stipendií pro studenty z chudých rodin.

Ministr pro univerzity David Willets zveřejnil vládní návrhy na trojnásobné zvýšení univerzitního školného v Anglii a charakterizoval je jako "pokrokové". "Základní úroveň" univerzitního školného v Anglii se má zvýšit z nynějších 3290 liber ročně na 6000 liber ročně.

Univerzity však budou smět účtovat studentům až 9000 liber ročně, pokud budou ochotny financovat větší počet studentů z chudých rodin.

Organizace britských "elitních" univerzit v tzv. Russell Group rozhodnutí londýnské vlády přivítala. Organizace nových anglických univerzit "Million+" zdůraznila, že je nepravděpodobné, že nové rozhodnutí dokáže dlouhodobě financovat britský univerzitní systém. Vyjádřila také znepokojení, že zvýšení školného ochromí sociální mobilitu. Britský National Union of Students zaútočil na to, co charakterizoval jako "ideologické rozhodnutí" přesunout náklady na vysokoškolské vzdělání od státu na studenta, a British Medical Association varovala, že zvýšení školného bude mít zdrcující dopad na mladé lidi z chudších rodin, kteří se chtějí stát lékařem. Labouristická strana konstaovala, že zvýšení univerzitního školného je "pro mladé lidi tragédií".

Absolventi univerzit začnou školné splácet, jakmile začnou vydělávat více než 21 000 liber ročně, a budou platit 9 procent ročně z toho, co vydělají nad tuto částku. Čtvrtina univerzitních absolventů bude splácet méně, než co studenti splácejí nyní. Vládní mluvčí uvedl, že absolvent, který bude vydělávat 30 000 liber ročně, bude splácet jen 15.58 liber týdně.

Avšak Aaron Porter, předseda celostátního National Union of Students, varoval, že se studenti budou rozhodovat, zda studovat na škole, která jim účtuje 6000 liber ročně, anebo na škole, která po nich bude chtít 9000 liber ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.11. 2010