Australský příklad by České republice pomohl

5. 11. 2010

Ráda bych reagovala na článek Štěpána Steigera Australský příklad, napsala čtenářka Iva Kelčová.  

Také jsem strávila dva roky v Sydney. Oba příklady, které kamarád p. Steigera Simon uvádí, vidím jako možný začátek šance pro uzdravení České republiky. Pokud by se u nás prosadily povinné volby, ukázalo by se podle mého názoru, že česká společnost je mnohem levicovější, než ukazují poslední volby při méně než poloviční účasti. Co se týče kultury Australanů a dalších národností žijících v ní - je na vysoké úrovni nejen kvůli přísným zákonům, ale také kvůli disciplinovanosti a ohleduplnosti lidí. Děti mají zdarma školní busy a do školy chodí ve stejnokrojích.

Austrálie patří právem mezi desítku nejvíce prosperujících zemí.  

Nezaměstnanost si drží kolem 5 %.  

Nabízí systém bezplatné sítě veřejných záchodů provozovaných státem. Toalety jsou čisté a na každém najdete toaletní papír, dost často i mýdlo a ubrousky.  

Po celé Austrálii funguje přísný protikuřácký zákon včetně zákazu kouření v restauracích. Nedávno vyšel článek o tom, že v Austrálii budou od roku 2012 krabičky cigaret prodávány pouze s fotkami zničených orgánů.  

Současná sociální politika je oproti České republice velice štědrá a prorodinná: ZDE ZDE ZDE  

Stejně tak důchody, které se vypočítávají  50% z průměrné mzdy.  

Zde je výše dávek při nemoci, 10 dní v roce mají od zaměstnavatele plně hrazeno na nemoc.  

Nezaměstnaní pobírají téměř 20 tisíc Kč měsíčně.  

Průměrný plat činí přibližně 80 tisíc Kč měsíčně.  

Austrálie patří dlouhodobě k zemím s nízkým indexem korupce  - pravidelně se umísťuje v první desítce nejlepších zemí, viz ZDE  

Lidé si nenechají nic líbit, nejsou to rozhodně ovce, jsou pozitivní, svobodní a kvůli jakékoliv "nespravedlnosti" ochotni zaplnit ulice - demonstrovat a stávkovat. I proto je tam život tak příjemný. Na posledním veletrhu o studiu a  práci v Austrálii, který se konal na jaře v Praze,  padlo, že zhruba tři čtvrtiny Čechů pobývajících v Austrálii, se nechtějí vracet domů.  

(Poznámka redakce: Doslovný rozkvět koalic ČSSD s ODS po komunálních volbách, velmi často na bázi regionálních mafií, ovšem nenahrává zrovna představě, že by povinným zvolením sociálních demokratů v ČR došlo k nějakému ozdravení politické scény od politické nekultury, kterou přece i tato strana často prosazuje a v minulosti ji vydatně spoluutvářela. Zrovna tak není úplně jasné, kde hledat jakou souvislost mezi kulturní vyspělostí společnosti a existencí povinných školních uniforem.)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.11. 2010