Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte výsledky voleb ve vašem bydlišti a co se tím změní pro Romy?

3. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Janko Horváth-Dóme
Básník, publicista, Brno.
Je všeobecně známo, že naši k volbám nechodí a přitom pak brečí, jak si špatně žijí. A jak dopadly volby v našem bydlišti? Co se týče praktických výsledků, dohod a jednání, žádný definitivní závěr ještě nepadl, nejsem prognostik ani Sibylla, ale s jistotou můžu už teď říct, že pro khul to dopadne jako vždy. Na kandidátce bylo celkově v komunálkách pár slušných Romů, ale ne zrovna na volitelných místech Kdy - kana chudaha godži? Kdy dostaneme konečně rozum? Myslím, že až tehdy, až nám labola e khulali bul - bude hořet koudel. Ta nám už hoří dvacet roků a stále se nepoučíme. Jsem všemi deseti pro romské poslance. Kdo jiný rozumí svým lidem? Gadžové? Nikdy, ti z toho jen těží a po romských zádech se šplhají ke korytům. Ono love nesmrděj, že ano? Čest vyjímkám. Přeji krásný jesos - podzim. Upre Roma!

Milan "Elvis" Gábor
Zpěvák přerovské skupiny Imperio.
Tak já se musím přiznat, že letos jsem k volbám vůbec nešel a určitě to není tím, že by mě dění v našem městě nezajímalo a že by mi nezáleželo na tom, co se u nás děje. Ale bohužel u mě převládá názor, že ono bude v celku jedno, jestli chodím volit nebo ne. Pokud dojdu časem k názoru, že se pletu, tak přiznám že jsem udělal chybu a příště si to ujít určitě ujít nenechám. Ovšem na tyhle otázky dostanu odpovědi až později. Teď si nic nevyčítám, protože nynější situaci znám a vím, že v romské otázce a politice se toho moc nezměnilo a ještě asi dlouho nezmění. Bohužel.

Štefan Tišer
Předseda Společenství Romů a národnostních menšin Plzeňského kraje.
Bydlím v malém městě, kousek od Plzně. Tam vyhráli lidé, které znám a kteří pro město něco dělají. Celorepublikově mě docela překvapilo, že se odehrála jakási repríza parlamentních voleb, kdy vyhrávající ČSSD bohužel nemůže dát dohromady koaliční seskupení. Myslel jsem, že se konečně změní tvář měst a obcí, ale i když ODS prohrála, stále hraje prim. Jako v každých volbách se pro Romy nezmění nic, protože jich hlasovalo jen malé procento. Romové, uvědomte si, že šance jak něco změnit je jít volit. Jsme v demokratickém státě a ve volbách můžete svobodně vyjádřit svůj názor a dát hlas tomu, kdo za vás bude bojovat. Tak jako v parlamentních, tak v komunálních volbách jste se téměř nezúčastnili (omlouvám se všem, kteří volili). Tak teď budete 4 roky, dovolím si tvrdit, trpět.

Přeji všem lepší zítřek a příště větší volební účast. Lahčo džives.

Emil Voráč
Ředitel sdružení Khamoro, Chodov.
Podle mě se to po volbách u nás v Chodově vůbec pro Romy nezmění k lepšímu, ba naopak. Největší chybu v tomto případě přičítám místním Romům. Kam to všechno spěje? Za 150 korun se upsat třeba i ďáblovi? Nebo si do budoucna takovým počínáním připravit takové integrační zákony města, které Romy připraví o všechno? Zákony, které je odsunou na úplný okraj společnosti, ze kterých už nikdy nebude návratu? Ano, nezmínil jsem člověka, který ty úplatky dával, proč taky. Vždyť tomu člověku je jasné, že může s takovou a jakoukoli jinou a možná nebezpečnější nabídkou, kdykoli nabídne nějakou finanční hotovost, přijít. Nemyslím si, že takové nabídky lidé přijímají z důvodu špatné sociální situace rodiny, ale že jde většinou o gamblery, feťáky a jiná individua, kterým opravdu nezáleží na vlastní, ale i rodinné a komunitní budoucnosti.

Nejhorší ale jo, že tento náborář si dovolí přijet s takovouto nabídkou do romského ghetta. A i přesto, že ne všichni přijali tuto částku za podpis konkrétní straně, tak náborář nenarazil ani v nejmenším na odpor, na vyhnání, nebo jen na upozornění, co si to vůbec dovoluje? Takže po těchto volbách si dovolím tvrdit: bylo špatně, ale Romové, připravte se, bude hůř a je to volba mnohých z vás.

Vyšlo v Romano hangos 17/2010 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.11. 2010