Run To The Ruins, aneb To jsme jim to nandali!

3. 11. 2010 / Karel Dolejší

Virtuální realitou se šíří zprávy, že skupina francouzských radikálů na 7. prosince chystá opožděný mikulášský dárek: Za to, že jsme my Evropané letos nezlobili, dostaneme údajně run na banky. Takový podnik je zajisté přímočarý a imponuje mužnou rázností, což mu možná získá nějaké příznivce dokonce i mimo okruh příjemců sociálních dávek, kteří v bankách žádné úspory nemají, a nemohou je tedy ani začít hromadně vybírat.

Co na tom, že je to právě finanční systém, přes nějž jsou nakonec vypláceny starobní důchody, kvůli kterým vznikly nedávné masové protesty. Co na tom, že v historicky dohledné době bude muset stát i nadále vykonávat přinejmenším některé rudimentární funkce, při nichž těžko vystačí s výběrem daní v naturáliích, takže k tomu bude potřebovat nějakou formu peněžního systému. Co na tom, že pokud se zmíněný pokus povede, především obyčejní lidé mohou docela dobře přijít o celoživotní úspory. A co na tom, že se někteří "příštipkáři" pokoušejí postupně vyvazovat jednotlivé životní sféry ze závislosti na finančním systému, tj. zakládají vedle něj svépomocné záložny, experimentují s lokálními měnami, nebo provozují i internetové obchody nabízející kromě klasické peněžní směny třeba barterovou výměnu... Na takové serepetičky my kašleme, my máme koule a tah na branku, my máme rádi adrenalin - a zachováme se konstruktivně jako zhrzená milenka.

Akce připomínající legendární útok židovské sebevražedné jednotky z montypythonovského Života Briana, která vlastníma rukama ukončí svou pozemskou pouť s pocitem "To jsme jim to nandali!", je ukázkou naprosté idiocie, k níž vede samoúčelný kult protestu vycházející z dementní představy, že vše, co ve společnosti funguje, je tu samozřejmě a gratis, že se netřeba se o nic pozitivního starat - pouze o vlastní pocit zneuznání a nárok na pomstu za každou cenu. Jen do toho! Ještě více destruktivních emocí!

Jestli je tohle cesta, kterou se bude ubírat Evropa po neúspěšných masových protestech veřejnosti, čekají nás věru "zajímavé časy"...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.11. 2010