Právní pozitivismus ve zlínské praxi

4. 11. 2010 / Miloslav Štěrba

Příklad poslance Miloše Melčáka s jeho zpochybněním platnosti vyhlášení parlamentních voleb nebyl ve Zlíně zapomenut. Dva týdny po uzavření volebních místností a jen hodinu před vypršením termínu jistý Pavel Sedlář předal Krajskému soudu v Brně protest proti průběhu komunálních voleb ve Zlíně.

Na poslední chvíli tak zabránil svolání zastupitelstva 8. listopadu, které v novém složení a po koaličním vyjednávání zcela změní politické poměry v krajském městě. Protože soud má dalších dvacet dnů na projednání stížnosti, svolá zlínská primátorka zastupitelstvo pravděpodobně někdy začátkem prosince. Město v době přípravy a schvalování rozpočtu na rok 2010 proto zůstává bez řádného vedení. (Primátorka okamžitě po volbách rezignovala i na funkci zastupitelky.) ZDE

Soudkyně Krajského soudu konstatuje, že návrh musel být vrácen k doplnění, neboť "vykazoval věcné i procesní nedostatky. V podstatě z návrhu nevyplynulo, proč konkrétní návrh podal." Pavel Sedlář však dostal další týden na doplnění své stížnosti a občané Zlína další facku od pozitivisticky laděných právních poměrů v této zemi.

Je škoda, že problematika komunálních voleb brzy zajde na úbytě vzhledem k aktuálním událostem. Občané si to nezaslouží. Vždyť řízení obce je pro ně první realitou politiky a veřejného života. V našem regionu se urputně diskutuje o nemožnosti zastávat více funkcí členy zastupitelstev, lidé odmítají názor, že zastupitel může být současně senátorem, starostou i krajským radním. A kromě toho mít další funkce v dozorčích radách nejrůznějších společností.

Dokonce primátorka Zlína po prohraných volbách veřejně hlásá, že se těší na výkon funkce v Radě pro televizní a rozhlasové vysílání, ve správní radě zlínské univerzity, ve vedení zlínské filharmonie. Přitom k tomu dostala mandát jen díky předchozímu volebnímu výsledku. A jsou i další podobně neúspěšní politici, kteří okupují posty bez řádného mandátu. Očekávali bychom jejich okamžité rezignace na čestné funkce. Jenže zatím se potácíme v prázdnu po zpochybněných volbách. Co myslíte, zruší Krajský soud výsledek voleb ve Zlíně?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.11. 2010