KLDR přerušuje veškeré vztahy s jižním sousedem

26. 5. 2010

Severní Korea vydala prohlášení, že přeruší veškerou komunikaci a vztahy se Soulem, aby ho potrestala za obvinění z potopení jihokorejské lodi, k němuž došlo přede dvěma měsíci.

Pchjongjang také oznámil, že vyhostí všechny jihokorejské vládní úředníky pracující ve společném průmyslovém parku umístěném na společné hranici ve městě Kaesong.

Napětí mezi oběma zeměmi vzrostlo poté, co vyšetřovací zpráva Soulu obvinila Severní Koreu z torpédového útoku na válečnou loď Cheonan, která se potopila 26. března nedaleko sporné námořní hranice. Při katastrofě zahynulo 46 jihokorejských námořníků.

Jižní Korea poté obnovila psychologické operace proti severnímu sousedu, včetně rádiového vysílání, omezila vzájemný obchod a odmítá povolit severokorejským dopravním lodím průjezd svými teritoriálními vodami.

KLDR odpověděla úplným přerušením všech vztahů až do odchodu současného prezidenta Lee Myung-baka z funkce, k němuž dojde počátkem roku 2013. Zakáže pohyb jihokorejských lodí a letadel ve svém teritoriálním prostoru a zahájí propagandistickou protiofenzívu. Podle představitelů Pchjongjangu jde o "první fázi" odpovědi.

Jihokorejská armáda tvrdí, že nemá informace o žádné neobvyklé aktivitě svého severního protějšku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.5. 2010