Strach investorů sráží španělské akciové indexy

26. 5. 2010

Nové obavy stlačily dolů hlavní akciové indexy ve Španělsku. Mezinárodní měnový fond zemi vyzval k co nejzřetelnějšímu vysvětlení prováděných reforem. Banky mají nyní v oblasti domácích kapitálových úvěrů vyjít s menším množstvím peněz na krytí úvěrových ztrát.

Evropská krize na kapitálových trzích tak pokračuje. Akciový index Euro Stoxx 50 ztratil v úterý 3,5%. Obzvláště špatně si vedly španělské akcie; titul španělských bank ztratil až 6%. Investoři v posledních dnech podlehli obavám, že by se dluhová krize mohla rozšířit i na Pyrenejský poloostrov. Španělská spořitelna Caja Sur už je pod státní nucenou správou a čtyři další instituce spojily své síly. Hlavní problém představují důsledky splasknutí realitní bubliny.

Část nedůvěry investorů se týká i španělského účetnictví, které bylo ještě v 90. letech nejhorší v celé OECD. Existuje obava, že španělskou centrální bankou v roce 2000 zavedený a v roce 2004 upravený systém pro dynamické pojišťování bank proti riziku, i když na začátku finanční krize byl připraven dostatek prostředků na krytí prvních ztrát, může nyní selhávat.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.5. 2010