To nejsou jen puberťáci, paní redaktorko

14. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

Lenka Petrášová z MF Dnes si 13. 4. 2010 všimla tématu, které Britské listy jako první otevřely 22. 3. 2010 článkem Štěpána Kotrby "Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali." Petrášová Britské listy necitovala, ačkoliv se jimi při psaní článku zjevně nechala inspirovat... Nenávist k důchodcům, verbalizovaná mnohdy vulgárními komentáři na sociální síti Facebook ve skupině "Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné -- důchodci!" ovšem není otázkou puberťáků, jak se snaží naznačovat Mladá fronta Dnes. Počet "fanoušků" této skupiny je k dnešnímu dni 229 471. A - na rozdíl od toho, co tvrdí Petrášová, jsou mezi nimi i vysokoškolsky vzdělaní třicátníci. Mnohdy matky malých dětí. Mnohdy už lidé zaměstnaní. Ano, převaha je patnáctiletých.

Ale problém je daleko rozsáhlejší a hlubší. Tkví v sobectví a netoleranci.

Facebookové vajíčkové a píšťalkové kampaně proti politikům levice, zastrašovací akce typu "flash mob" proti komunistům na 1. máje a další podobné akce vytvářejí neoliberální pravicovou fašizoidní propagandou generační tlupy teenagerů, agresivní vůči starším, "jinak myslícím", nemocným, invalidům. Bez ohledu na to, zda za svůj osud mohou oni sami nebo ne. Necitlivostí a agresivitou se vybíjí frustrace mladé generace z pocitu zbytečnosti, nenaplněnosti, citové deprivace. Bulvární tisk (včetně MfD), mnohdy nekriticky papouškující stereotypy, tomu v pocitu neodpovědnosti a beztrestnosti vyřčeného slova napomáhá...

Důchodci či nemocní nejsou ti, na které doplácíme. Doplácíme na politiky, kteří rozhazují peníze na nesmyslné zbrojní nákupy. Doplácíme na politiky, kteří uplácejí vlivné ekonomické lobby předraženými státními zakázkami. Doplácíme na politiky, kteří bezostyšně rozkrádají stát, budovaný z našich peněz předchozími generacemi. Už více než dvacet let vítězí sobectví nad lidskostí. Už více než dvacet let vládnou společnosti peníze jako měřítko všech hodnot.

MF DNES 13. 4. 2010, Lenka Petrášová: Střet generací na internetu: mládež si vybíjí zlost na důchodcích ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.4. 2010