Bude Praha usilovat o dvacet amerických jaderných pum?

13. 4. 2010 / Karel Dolejší

Jaderná puma B-61 ▶

Ministr obrany Martin Barták včera v Pentagonu prohlásil, že Česká republika je proti stažení amerických taktických jaderných zbraní z Evropy. "Myslíme si, že odstrašující část arzenálu plní svůj účel," řekl ministr. Dvacet jaderných pum B-61/4 na německém území i neznámý počet dalších amerických taktických jaderných zbraní na několika dalších místech Evropy tedy prý někoho odstrašuje. Koho? Stroje Panavia Tornado 33. stíhací bombardovací perutě Bundesluftwaffe s typickým bojovým doletem 1 390 km, pro něž je náklad určen, asi těžko poslouží k "odstrašení" například Íránu... A kromě toho, Německo by se amerických jaderných pum velice rádo zbavilo.

Na webové stránce německého ministerstva zahraničí bylo před několika dny zveřejněno stanovisko úřadu k budoucnosti jaderných zbraní na území Evropy. Klíčová pasáž zní následovně:

Westerwelle zdůraznil, že nyní je třeba dosáhnout pokroku při dalších odzbrojovacích rozhovorech mezi USA a Ruskem, které by měly zahrnout i substrategické (taktické) jaderné zbraně a měly význam také pro Evropu. Německým cílem by bylo počet těchto zbraní v Evropě dále snížit a umožnit tím úplné odstoupení Německa [od jaderných zbraní].

Toto stanovisko nezastává jen současná vládnoucí černožlutá koalice, ale plně je podporují také opoziční levicové strany. Zdá se tedy, že Německo na svém území americké jaderné zbraně z dob studené války jednoduše nechce. Česká vláda se však staví proti tomu, aby se německý požadavek otvíral. Ministr Barták je možná toho názoru, že Německo nemá právo samostatně rozhodovat o tom, co se děje na jeho území, a chce je nutit, aby na něm ponechalo bomby, které Berlín podle vlastních analýz k ničemu nepotřebuje. Nebo - což by bylo ještě zajímavější - má Praha dokonce zájem na tom, aby bylo dvacet jaderných prskavek přemístěno z bunkrů v německém Büchelu třeba na české území? Má to snad nějakou souvislost se spekulacemi o tom, že po vypršení pronájmu letounů Gripen by české letectvo mohlo být vybaveno stroji americkými, patrně F-16, které jsou teoreticky schopny nést jaderné zbraně?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.4. 2010