Historici proti útokům na ředitele ÚSTR Jiřího Pernese

13. 4. 2010

tisková zpráva

Rádi bychom vás informovali o dalším vývoji kolem "Vyjádření historiků a archivářů", které jsme vydali před týdnem a které podpisem podpořila naprostá většina odborných pracovníků Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek, píše Zdeněk Hazdra z ÚSTR.

Historici a archiváři se se svým vyjádřením obrátili na všechny členy senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Tento výbor má totiž dnes odpoledne na programu veřejné slyšení k petici č. 11/2010 "Za zrušení a vypsání nového výběrového řízení na post ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů".

"Chceme na veřejném slyšení vystoupit, protože tato petice nepodává plný, ba ani realitě odpovídající obraz skutečnosti. Proto jsme se členům výboru předem ohlásili s naším vyjádřením, které vyzývá k respektování demokratických principů výběrového řízení a k zastavení "antipernesovské" kampaně," říká historik Zdeněk Hazdra, který v ÚSTR vede oddělení zkoumání doby nesvobody.

Vadí mu, že se dosud k aktuální situaci v ÚSTR vyjadřovali lidé, kteří v převážné většině nejsou vzděláním ani historici, ani archiváři. "Snažíme se zabránit tomu, aby několik zhrzených příznivců neúspěšného kandidáta na funkci ředitele ÚSTR Pavla Žáčka znemožnilo či poškodilo naši další odbornou práci. Nechceme se stát hračkou v rukou politiků, ani "rukojmím" několika aktivistických nespokojenců, kteří svým konáním dokazují, že pokládají ÚSTR víceméně za svůj majetek," dodává Hazdra.

Prohlášení historiků a archivářů za týden podpořilo 119 lidí. Kromě většiny historiků a archivářů pracujících v ÚSTR a ABS, kteří se pod vyjádření podepsali, se na autory obrátila i řada dalších lidí: podporu prohlášení vyjádřili například literární historik a překladatel Jindřich Pokorný, bývalá hlasatelka Svobodné Evropy Slávka Peroutková, galerista a bývalý politický vězeň Oskar Leo Krause, historici Miroslav Vaněk, František Bártík či Miloš Trapl.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.4. 2010