Vyšetřovatelé vyloučili technickou poruchu polského letadla

12. 4. 2010

Posádka letadla prezidenta Kaczynského, všichni to byli členové polského letectva, ignorovala opakované varování, aby nepřistávala v husté mlze, konstatují ruští vyšetřovatelé katastrofy. Nyní studují nahrávky z černé skříňky ve snaze zjistit, proč letadlo neodletělo na jiné letiště.

Hlavní ruský vyšetřovatel Alexander Bastrykin uvedl: "Nahrávky, které máme, potvrzují, že s letadlem nebyly žádné technické problémy. Pilot byl informován o složitých povětrnostních podmínkách, nicméně se však rozhodl přistát."

Vyšetřovatelé v Rusku, s nimiž spolupracují polské týmy, konstatovali, že kapitán Arkadiusz Protasiuk, 36, první důstojník letu, se třikrát neúspěšně pokusil přistát a bylo mu doporučeno, aby letěl na jiné letiště, rozhodl se ale zkusit přistát ještě jednou. Jak kapitál Protasiuk i jeho druhý důstojník major Robert Grzywna byli zkušenými piloty, kteří dohromadi nalétali více než 5000 hodin.

Lech Walesa, zakladatel odborového svazu Solidarita a bývalý prezident uvedl: "Někdo musel v tom letadle rozhodovat. Nevěřím, že se pilot rozhodl sám," řekl reportérům. "To není možné. Létal jsem hodně a kdykoliv zavládly pochybnosti, vždycky se šli ptát vedoucích politiků a žádali od nich rozhodnutí a na základě toho pak rozhodovali piloti. Někdy rozhodli navzdory rozhodnutí politiků."

Vznášejí se také otázky, proč bylo dovoleno, aby nejvýznamnější polští politikové a vojenští šéfové cestovali tímtéž letadlem TU-154. Rusko stáhlo svá letadla TU-154, protože letadla vyžadují velké množství paliva a nesplňují mezinárodní předpisy o hluku. Za posledních čtyřicet let havarovalo 66 letadel TU-154, avšak Polsko tento typ letadla dále používá, aby ušetřilo.

Polsko-ruské vztahy se v poslední době zlepšily, ale mezi oběma zeměmi vládlo předtím nepřátelství v důsledku masakrů v Katynu. Prezident Kaczynski rozhneval Kreml, protože se energicky postavil na stranu Ukrajiny a Gruzie proti tomu, co nazýval "novým ruským imperialismem". Kaczynski také podporoval stavbu americké protiraketové obrany v Polsku.

Na internetu se šíří konspirační teorie o tom, že katastrofu letadla mohli zavinit Rusové. Fjodor Lukjanov, politický analytik časopisu Rusko v globální politice, uvedl: "Kazcynski, řekněme to lehce, nebyl zrovna přítel Ruska. Nicméně vůči němu zastává ruské vedené postoj nejvyššího respektu. Letecká katastrofa je však symbolicky velmi deprimující a může v Polsku potvrdit názor, že všechno, co je spojené s Ruskem, je hrozné. I jestliže bude potvrzeno, že ke katastrofě došlo v důsledku chyby pilota, vždycky budou ti, kdo budou tvrdit, že Kaczynského usmrtila KGB."

Avšak Witold Waszczykowski, náměstek šéfa Úřadu polské národní bezpečnosti, konstatoval: "Neočekávali jsme tento jemný, laskavý přístup, to osobní nasazení od Putina. Přirozeně to bude mít pozitivní dopad na vztah mezi našimi zeměmi. Je možné, že na Kaczynského pohřeb přijede z Moskvy vysoce postavená ruská delegace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.4. 2010