Jednou jen - a víckrát ne?

12. 4. 2010 / Karel Dolejší

Michal Kuklík cituje ze zpravodajství: "Podle sdělení Státní letecké komise byla jedna skříňka poškozená, vypadla z ní cívka. Stalo se to zřejmě vlivem nárazu letadla do země. Ze sdělení úřadu ale není jasné, zda má cívku k dispozici a zda je její nahrávka použitelná." Kdyby se Michal Kuklík namáhal s dohledáním podrobnějšího zdroje této informace než je například server Novinky, zjistil by, že na pásce z černé skříňky, která je možná poškozena, měly být "parametrické informace", tzn. data o tom, kudy se vlastně kdy vládní letoun Tu-154 pohyboval. A kdyby si přečetl obsáhlý článek korespondenta Kommersantu Andreje Kolesnikova, připadně si dohledal údajné citace z jeho vystoupení ve vysílání stanice Kommersant-FM, zjistil by, že se diví právem i neprávem.

Diví se právem, protože "Všechno to nedává smysl" je nejpronikavější věta celého Kuklíkova článku. Nedává smysl, aby se pilot, který má za zády to, co považuje za výkvět národa, pokoušel přistát čtyřikrát po sobě na letišti, kde je dohlednost chvílemi ne čtyři sta, ale jen sto metrů, a nevyužil možnost přistát jinde.

A diví se asi neprávem, poněvadž zplnomocněný zástupce ruského prezidenta Georgij Poltavčenko, který byl očitým svědkem událostí, via Kommersant nepotvrzuje verzi o čtyřech pokusech o přistání, kterou operují ruské vojenské orgány - a kterou by mohla případně rozhodnout ona "otřesená" páska.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.4. 2010