Britští poslanci požadují revizi britského vývozu zbraní

30. 3. 2010

Nadstranická skupina britských poslanců požaduje revizi britského vývozu zbraní poté, co bylo zjištěno, že Izrael téměř určitě použil loni britských zbraní proti Palestincům při útoku na Gazu, operaci "Lité olovo". "Je to v přímém rozporu s britskou vládní politikou, že vyvezené britské zbraně do Izraele se nesmějí používat na okupovaných územích."

Britští poslanci vítají následné rozhodnutí britské vlády zrušit pět vývozních licencí pro vojenské zařízení, určené pro izraelské námořnictvo, avšak ze záložitosti musí vzniknout "širší poučení", aby se zajistilo, že britské zbraně nebudou používány na okupovaných územích v budoucnosti.

Po útoku na Gazu řekl britský ministr zahraničí David Miliband v parlamentě, že veškeré budoucí žádosti o vojenský vývoz do Izraele "budou hodnoceny v souvislosti s nedávným konfliktem". Dodal, že součástí izraelského vojenského vybavení při útoku na Gazu "téměř určitě" byly mj. komponenty pro americké stihačky F16 a komponenty protipožárních a radarových systémů, navigačního zařízení a motorů pro americké vrtulníky Apache.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.3. 2010