POZNÁMKA NA OKRAJ:

Banky a hospodářská soutěž, neboli Kdo by ještě nyní mohl tvrdit, že banky by neměly být zestátněny?

27. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Ani finanční, ani hospodářskou krizi nemáme prý ještě za sebou. Někteří znalci se domnívají, že by se svět měl připravovat, až praskne další finanční bublina. Přesto je zestátnění bank tématem, o němž se jen málo mluví. Že je to ale výsledek ideologické předpojatosti, o tom něco v téhle poznámce...

Není to vlastně udivující, že že zatím ani politikové, ani ekonomové nevědí, jak překonat trvající krizi finančního systémy a jak zabránit prasknutí nové finanční bubliny. Důvodem ovšem je, že probíhající krize není jednoduchá a světový finanční systém je složitý. Zvláštní roli při tom také hraje ideologická předpojatost, podle níž může fungovat hospodářská soutěž jen tehdy, pokud neexistuje státní bankovní monopol¨ .

Některé věci jsou ale jednodušší, než si lidé často myslí. Kdyby byly banky opravdu zestátněny, to ovšem neznamená, že by mohla existovat jen jedna banka. Politikové by nemuseli pracovat jako bankéři a zaměstnanci různých bank by mohli být odměňováni nejen za to, že pracují výnosněji než jejich konkurenti, ale také za to, že poskytují zákazníkům lepší a více uspokujícící služby, a to pod kontrolní instancí, která by ověřovala, co se ve finančním systému vlastně dělá. Nebo si myslíte i Vy, že by banky zásadně neměly být zestátněny, protože systém navzájem si konkurujících státních bank by nemohl fungovat?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2010