Dnešní režim je "daleko horší" než komunismus?

28. 1. 2010

Dovoluji si poukázat, že bohužel ve svých stanoviscích zastáváte velice důsledně dvojí metr. Např. mně je třeba líto smrti Pavla Wonky (beru jako příklad), o němž jinak skoro nic nevím (a nevím ani do jaké míry je prokázána jeho vražda), ale daleko více se mně a mého "lidství" (podle Vás možná "nelidství") týkají zcela prokazatelné případy ročního přírůstku 200 vražd, půl millionu dlouhodobě nezaměstnaných, 100 tisíc bezdomovců a žebráků, 700 tisíc ročních exekucí, desetitisíců lidí bez výplat, násilí a vražd páchaných našimi českými vojáky v cizích zemích (dnes hlavně v Afghánistánu), život milionů našich lidí ve všeobecném strachu o pouhou existenci, kteří ztrácejí svoji lidskou důstojnost atd.atd. Znovu tvrdím, že "nejsou jako oni, jsou daleko horší...," míní František Nevařil.

Pozn. JČ: Skutečně zahraniční vojáci "vraždí v Afghánistánu"? Všechno by bylo v pořádku, kdyby tam vládl Taliban?

Bylo opravdu nutné, aby byli lidé v ČR terorizováni exekutory? Myslíte si, že to tak vypadá v jiných demokratických zemích? Nebylo možno vytvořit podobné záruky pro slabé a zranitelné členy společnosti (třeba proti neskrupulózním lichvářům, praktikujícím úžeru) tak, jak je chrání legislativa v západních zemích? Neměli se za dvacet posledních let lidé v ČR dožadovat těchto civilizačních opatření? Není tomu tak, že si Češi do určité míry mohou za to, co v jejich zemi převládlo, protože v nejlepším případě jen bezmocně nadávají v hospodě u piva?

Pozn. KD: Podle aktuální zprávy agentury AP například počet Kaliforňanů, kteří zbankrotovali kvůli hypotékám a přišli tak o své domovy, v posledním čtvrtletí minulého roku klesl o 24%, takže jich bylo už "jen" necelých 85 000. Problém je ovšem v tom, že tyto bankroty nyní zasahují už i střední třídu, která přestává být schopna splácet své finanční závazky. Za předpokladu, že jsou USA demokratickou zemí, mi není příliš zřejmé, jaká legislativa zde vlastně chrání slabé a zranitelné členy společnosti před údělem bezdomovce.

Pozn. JČ: Spojené státy jsou, zdá se, podstatně méně "sociální" než západní Evropa. V Británii je relativně efektivní legislativa, která chrání občany před exekutory, takže divošské exekuce, k jakým dochází v ČR, se tam nemohou konat. Britská vláda schválila i opatření pro případy, kdy občané ztratí schopnost splácet svou hypotéku. Pokud přijdou v Británii rodiny o dům či byt, musí je na vlastní náklady ubytovat komunální úřad, respektive jejich podpora v nezaměstnanosti je taková, že jim uhradí činži náhradního ubytování. Není nijak krásné, ale rodiny po bankrotu se v Británii nestávají bezdomovci. Vzhledem k tomu, že Británie je ze západoevropských zemí, co se týče sociálních opatření, snad nejhorší, předpokládám, že v jiných západoevropských zemích, je sociální legislativa ještě podstatně účinnější.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2010