Katastrofální důsledky politiky jednoho dítěte

27. 1. 2010

KD│ Říci, že činská politika jednoho dítěte byla katastrofou, znamená podcenit ji. Počátkem roku státní Čínská akademie sociálních věd konstatovala, že toto opatření vytvořilo obrovskou genderovou nerovnováhu s významnými důsledky pro sociální stabilitu země, napsala Constance Kong pro web MercatorNet.

Podle prognózy v roce 2020 až 24 milionů čínských mužů - což odpovídá populaci celé Austrálie - dosáhne věku, kdy by se měli ženit; nicméně pro nedostatek potenciálních nevěst se nikdy neožení. To znamená, že nebudou moci založit samostatnou domácnost a současně neponesou odpovědnost za rodiny.

Zpráva akademie klade několik klíčových otázek, na něž však nenabízí odpovědi.

Rigidní politika jednoho dítěte, legální a snadno dostupné potraty a kulturní a ekonomická preference synů vedly od počátku 80. let k selektivním potratům plodů ženského pohlaví. Legislativa, která tomu měla zabránit, naprosto selhala. Od počátku 90. let byly sice zakázány ultrazvukové testy pohlaví plodu, ale korupce umožnila zákaz systematicky obcházet. Proto mezi potracenými plody nadále výrazně převažovala děvčátka.

Hlavní obava čínských úřadů nyní spočívá v tom, že 24 milionů mužů odsouzených k osamělému životu způsobí velký tlak na systém sociálního zabezpečení, protože se o ně ve stáří jejich rodiny nepostarají, jak je v Číně dosud zvykem, a bude třeba jim vyplácet vysoké penze.

Kromě toho se již objevují návazné patologické jevy jako nárůst prostituce, obchodu s lidmi a násilných trestných činů. Zvyšuje se počet únosů mladých dívek.

K únosům dochází nejen v rámci samotné Číny, ale zasaženy jsou i sousední země - Laos, Kambodža, Vietnam, Myanmar nebo Thajsko. Organizované gangy prodávají unesené ženy rodinám, v nichž se vyskytují muži podobného věku, coby budoucí nevěsty. Jiné jsou však prodávány do čínských bordelů jako sexuální otrokyně. Sousední země pochopitelně nejsou nadšeny a roste diplomatické napětí.

Protože Číňané věří, že muž pohřbený samostatně prožije po reinkarnaci celý následující život sám, rozmohl se dokonce obchod s "mrtvými nevěstami" vyhrabávanými z hrobů a pohřbívanými pak znovu spolu se svými "manžely". Některé z těchto těl jsou však také výsledkem cíleného vraždění kriminálních gangů.

Varování Čínské akademie sociálních věd sice zaznělo, nelze však patrně očekávat, že by vláda svou politiku regulující porodnost v silně přelidněné zemi v blízké době přehodnotila.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.1. 2010