Používání absolutních čísel ve vztahu k Číně je ošidné

28. 1. 2010

Dnes ráno jsem jel jako každý den do kanceláře pekingským metrem plným hezkých mladých Číňanek, že by až člověk čínským chlapcům záviděl, a v novinách jsem si četl, jak se na úrovni pekingské samosprávy diskutuje o uvolnění politiky jednoho dítěte. Dozvěděl jsem se tam, že se tato politika vztahuje na městské obyvatelstvo s výjimkou párů, kde oba jsou jedináčci, které mohou mít druhé dítě. Celkem se omezení počtu dětí týká asi 63 % čínských rodin, z nichž by si podle výzkumů asi 70 % přálo mít další dítě. Výsledkem této politiky plánování rodiny, jak se tomu zde v Číně oficiálně říká, je pokles plodnosti žen z 5,81 v roce 1970 na současných 1,8, píše Jiří Němec.

Když jsem přijel do kanceláře a otevřel jsem si Britské listy, upoutal mě článek "Katastrofální důsledky politiky jednoho dítěte". Hned jsem si ho přečetl s jistotou, že se dozvím, jak to v Číně zase dělají špatně. Po jeho přečtení mě závist čínským chlapcům přešla, protože mi bylo jasné, že se po roce 2020 neožení.

Přece však ve mně zahlodaly určité pochybnosti a podíval jsem se na českou statistickou ročenku. Především mě zaujal údaj o plodnosti českých žen, která v roce 2008 byla jen 1,5 a to ještě v předchozích letech byla o poznání menší.

Znamená to, že Čína i přes výraznou regulaci porodnosti stárne o poznání méně než Česká republika.

Ještě jsem se podíval, jakou šanci mají čeští chlapci si najít domácí nevěstu. I když jsou dnes na tom o něco lépe, než budou Číňané po roce 2020, taky to není žádná sláva.

Mezi 20 až 40 lety věku bylo v roce 2008 v České republice o téměř 100 000 mužů více než žen. Přepočteno na čínskou populaci, je to přes 12 miliónů mužů více než žen. Chci tím upozornit na to, že používání absolutních čísel ve vztahu k Číně je velmi ošidné.

Nicméně politika jednoho dítěte je zde v Číně horkým tématem. Sami Číňané na tuto otázku často zavádějí řeč a ptají se na názor. Osobně se domnívám, že se zvyšující se životní úrovní v čínských městech, změnami ve způsobu života a v bydlení většina rodin nebude chtít mít více než 1-2 děti a politika jednoho dítěte se bude postupně uvolňovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2010