Rozhovory v Kodani jsou na pokraji rozkladu

17. 12. 2009

Jednání, jehož cílem mělo být zachránit svět před katastrofálními klimatickými změnami, byly ve čtvrtek dopoledne na pokraji rozhladu. Činitelé ze tří hlavních bloků - z bohatých zemí, z významných rozvojových zemí a z malých ostrovních států - konstatovali, že se vzdali snah vypracovat konkrétní dohodu.

Do Kodaně začíná přijíždět 115 vedoucích představitelů států, avšak hostitelé summitu přiznávají, že se jim nepodařilo zprostředkovat dohodu.

Místní vlivný deník Berlingske vydal zprávu pod titulkem "Dánsko se vzdává", v níž cituje čelný zdroj v hostitelské delegaci, který uvádí, že selhání rozhovorů je pro Dánsko obrovským zklamáním.

"Během celého procesu je problémem, že jde to celé obrovská skládanka, kde všechny její kusy musejí zapadnout na místo v tutéž dobu. Ale aby se to podařilo, země se musejí o to vážně snažit, a to nedělají," řekl zmíněný zdroj.

Během rozhovorů v Kodani vzniklo obrovské rozhořčení a nedůvěra mezi bohatými zeměmi a chudými zeměmi.

Africké země a malé ostrovní státy, které jsou nejvíce ohroženy klimatickými změnami, obviňují Dánsko, že se je snažilo donutit, aby přijaly dohodu bez dostatečně pevných příslibů pomoci od bohatých zemí. "Evropané porušili svou solidarity s Afrikou," konstatoval vyjednavač z Mauretánie. "Na šéfy států z Afriky je vyvíjen obrovský nátlak. Jsou velmi slabí - zejména finančně. Africké země, které závisejí na Francii či Británii, nebudou moci nahlas protestovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009