Britský ministr pro globální oteplování:

Kodaň se proměňuje ve frašku

17. 12. 2009

Rozhovory mají nejméně 18 hodin zpoždění, šéfové státu přitom už přilétají do Kodaně

Ed Miliband, britský ministr pro globální oteplování, varoval, že kodaňská konference o klimatu je vážně ohrožena. Složitá jednání mají zpoždění. Neschopnost překonat neshody vedla ve středu k mnoha hodinám nečinnosti, zatímco před konferenčním střediskem se policie střetla s demonstranty, kteří prorazili bezpečnostní kordon, avšak do konferenčního střediska se nedostali.

"Neučinili jsme žádný pokrok," řekl jeden vyjednavačský zdroj."Lidé si neuvědomují, že nejsme připraveni pro vedoucí politiky. Tyto rozhovory mají nejméně 18 hodin zpoždění."

Ve čtvrtek a v pátek má přijet více než 115 světových vedoucích představitelů. Měli jednat o konečných podrobnostech návrhu dohody.

K určitému pokroku však došlo. Spojené státy a Čína vyřešily některé své neshody a návrh od etiopského premiéra jak financovat opatření proti globálnímu oteplování vyřešil problém mezi bohatými a chudými zeměmi. Jádrem neshod je dohoda z Kjóta, podepsaná r. 1997. Je to jediná právně závazná dohoda o globálním oteplování. Vyžaduje, aby emise omezily průmyslové země, nikoliv však země rozvojové. Bohaté země chtějí novou dohodu. Argumentují, že se svět změnil a že vznikající ekonomiky jako Čína a Indie musejí omezit své rostoucí emise skleníkových plynů. Avšak rozvojové země argumentují, že bohaté země zbohatly znečištěním atmosféry a musejí za to nést prvotní odpovědnost, kterou může zaručit jen Kjóto.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009