Vědci popsali genetický kód dvou nejčastějších rakovin

17. 12. 2009

Britští vědci zmapovali genom rakoviny plic a rakoviny kůže. Podrobný popis celkové struktury rakoviny i veškerých mutací povede k novým léčebným metodám pro obě nemoci, které zřejmě budou v budoucnosti vyléčitelné.

Podrobný popis obou rakovin povede k jejich dřívějšímu zjištění, ke vzniku nových léků a lepšímu porozumění tomu, co nemoc způsobuje. V budoucnosti bude stačit jednoduchá krevní zkouška k určení přesné, "na pacientovu míru šité" léčebné metody, která dokáže identifikovat a zlikvidovat pacientovu rakovinu.

"Všechny rakoviny jsou způsobovány poškozením či mutací DNA v buňkách, které bývaly zdravé.

Genom rakoviny plic obsahoval více než 23 000 mutací, genom rakoviny kůže více než 33 000 mutací.

Většina těchto mutací je známá jako "cestující" - způsobují poškození, ale nikoliv rakovinu. Malý počet mutací je ale znám jako "řidiči" - ty způsobují rakovinu.

Zkoumání "řidičů" poskytuje informcae o všech procesech, které jsou v rakovinové buňce narušeny a které je možno napravit.

Průměrná oběť rakoviny plic vykouřila 18 000 balíčků cigaret. Vědci zjistili, že jednu mutaci způsobuje přibližně každých 15 vykouřených cigaret. Tyto mutace jsou "tak trochu jako ruská ruleta", uvedl profesor Peter Campbell. "Většinou zasáhnete prázdnou nábojnici a vznikce mutace formou 'cestujícího'. Avšak občas zasáhnete kultu a vznikne nádor."

Tatáž výzkumná metoda bude nyní aplikována na další typy rakoviny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009