Chudé země se v Kodani zřejmě odmítnou podílet na závěrečném summitu

14. 12. 2009

Zástupci celé řady afrických zemí na konferenci o globálním oteplování v Kodani naznačili, že šéfové jejich států se odmítnou podílet na závěrečném summitu, pokud nedojde v následujících třech dnech k podstatnému pokroku.

Vyjednavači dosud nedosáhli dohody v celé řadě klíčových oblastí: nedohodli se o snížení emisí, o dlouhodobém financování, ani o tom, kdy mají chudé země začít snižovat emise.

Ve čtvrtek má začít přijíždět do Kodaně více než 110 šéfů států, zejména z rozvojových zemí. Následovat má 24 hodin intenzivního vyjednávání.

Delegáti doufají, že v pátek dojde k uzavření dohody, která zajistí, aby globální teploty nestouply o více než 2 stupně, a že budou přislíbeny stamiliardy dolarů na pomoc chudým zemím, aby se přizpůsobily globálnímu oteplování. Avšak v neděli večer to vypadalo, že nebudou chtít podepsat dohodu, o níž usoudí, že je proti jejich národním zájmům.

"Průmyslové země chtějí vypracovat podstatnou část dohody v poslední den, až přijedou šéfové států," řekl jeden vysoký africký vyjednavač. "Je to trik, aby se do dohody dostala ustanovení, která nebudou v zájmu rozvojových zemí."

Čína a Indie požadovaly, aby byl text dohody k dispozici před kodaňským summitem.

Jedním z hlavních zdrojů sporů je požadavek Spojených států a Evropské unie, aby vznikající ekonomiky jako jsou Indie, Čína a Brazílie, začaly snižovat své emise od roku 2020. Rozvojové země protestují, že kdyby nesměly po roce 2020 zvyšovat emise, znamenalo by to, že by zůstaly otroky chudoby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.12. 2009