Paroubek promeškal další příležitost

31. 10. 2009 / Boris Cvek

Jiří Paroubek měl nedávno dokonalou příležitost zapůsobit na středové, eurofilní voliče, jimž vadí Václav Klaus a kteří dlouhodobě s Paroubkem mají problém (řadím se k těmto voličům).

Když prezident Klaus začal mluvit o výjimce a podmiňovat svůj podpis na dokumentu, schváleném oběma komorami Parlamentu ČR, tím, že musí ex post dojít ke změně takového dokumentu (změněný dokument ale nemá schválení ani Parlamentu ČR ani jiných parlamentů v Unii), cítil jsem, že nastal čas pro to docenit ráznost Jiřího Paroubka, od něhož jsem čekal, že na Klause tvrdě zaútočí. Nic takového se nestalo a Paroubek (na rozdíl od senátorky Gajdůškové) se ke Klausovu požadavku postavil shovívavě.

Dodnes tomu pořádně nerozumím a nejspíše bych to přičítal strachu předsedy ČSSD před tak silně populistickým tématem, jako jsou němečtí vyhnanci (na druhou stranu dříve dokázal Paroubek jako premiér prosazovat odškodnění pro vyhnané německé antinacisty).

Je však otázka, co vlastně Paroubek čekal? Že v Lisabonské smlouvě bude zmínka o sudetských Němcích explicitně? Něco tak absurdního jako "Lex Beneš"? Od začátku přece bylo jasné, že pokud výjimka, tak výjimka britského a polského stylu. Tím pádem ovšem také výjimka, která je proti zájmům eurofilní levice a proti níž se nyní bouří čeští odboráři.

Paroubek mohl od začátku jít tvrdě proti opravdu dementní "výjimce" Václava Klause, jemuž se podařilo chytře vyvolat dojem, že z Lisabonské smlouvy reálně hrozí návrat před Benešovy dekrety.

Této možnosti Jiří Paroubek nevyužil a naopak opět sehrál roli užitečného idiota v prezidentských službách jako při pádu druhé Topolánkovy vlády.

Jestliže se nyní rozčiluje na premiéra Fischera, dojem vlastní neschopnosti jen zesiluje. Jako loutka se diví, že její domněle svobodné a dobře vypočítané činy ji dovedly tahaním za provázky z hradu do výsledné situace, jež je proti všem jejím zájmům.

Teď zbývá ale znovu táž zásadní otázka, jakou jsem si položil po schválení Lisabonské smlouvy v Parlamentu ČR: podepíše Václav Klaus, nebo bude ještě trucovat a dál popírat parlamentní demokracii v ČR?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009