ANKETA:

Dáte hlas někomu z Romů v SuperStar? Může jeho výhra ovlivnit ostatní Romy?

31. 10. 2009 / Pavel Pečínka

Anketa k tomuto "bulvárnímu tématu" krásně zvýraznila společné rysy i odlišnosti "bílých" intelektuálů a romských aktivistů, dvou hlavních skupin čtenářů Romano hangos. Odpovědi většiny "intošů" nezveřejňujeme, byly tentokrát příliš stručné.

Štefan Tišer
Předseda Sdružení Romů a národnostních menšin Plzeňského kraje.
Česko-slovenskou soutěž SuperStar sleduji stejně jako většina Romů. Mojí favoritkou je velice talentovaná romská dívka z Brna - Monika Bagárová. Velice jí fandím a věřím, že vyhraje. A nebyla by prvním romským občanem, úspěšným v této soutěži. Stačí, když se vrátíme o pár let zpět a vzpomeneme na zasloužené vítězství Vlasty Horvátha, nebo pěkné umístění Martiny Balogové. Je vidět, že rytmus a temperament mají Romové v krvi. A jak by její vítězství mohlo ovlivnit ostatní Romy? Jednoznačně pozitivně. Zvýší jim to sebevědomí a výrazně podpoří snahu vést ke zpěvu a tanci své děti, což mě osobně velmi těší a naplňuje. I Romové dokážou vyniknout a v určitých činnostech dosáhnout excelentního úspěchu.

Milan Daniel
Jednatel pardubického sdružení Most pro lidská práva.
A čto eto takoje, superstar?

Vzpomínám, že Petr Uhl se ptával spoluvězňů, kteří se ho, nevědouce s kým mluví, tázávali, jak dopadl hokej: Hokej? To je nějaký sport, že?

Janko Horváth-Dóme
Básník, publicista, Janov.
To, že máme svoje zástupce v soutěži, je vynikající. Svůj hlas dávám a dám jak slečně Bagárové, tak i mladému Bendigovi. Je to super, mladí Romové dokazují všem, jak se hluboce mýlí ve svých předsudcích a předpotopních názorech. Image romského národa se určitě tímto mění - pomalu a jistě! Jen tak dál! But bacht sastipen savorenge.

Jan Mišurec
Mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.
Soutěž sleduji, jde o docela příjemnou podívanou a zpěváci jsou to kvalitní. Z dřívějších dob si vzpomínám na Martinu Balogovou, které všichni Romové drželi palce, bohužel nevyhrála. Je to škoda a měla by se vrátit a začít zase zpívat. Soutěž v té době byla nejen díky ní noblesnější a také výkony moderátorů lepší. Nyní mi to trochu připadne jako pokleslejší šou od kolotočů. Ale i tak budu posílat hlasy několika lidem, zabodoval u mne nejvíc Martin Chodúr a Monika Bagárová. Získali si mne svým talentem, ale i obrovskou pokorou. Jeden z nich určitě bude vítěz a třeba ovlivní další mladé lidi ve snaze prorazit a stát se dobrým zpěvákem. A těch není nikdy dost.

Věra Slavíčková-Dvořáková
Vystudovala speciální pedagogiku, pracovala v dětském domově a na zvláštní škole, nyní v neziskovém sektoru.
Viděla jsem jen jedno kolo soutěže, ale děvčátka (viděla jsem jen dívky) jsou obě jako panenky a zpívají nádherně. Jaký vliv bude mít jejich případné vítězství? Už v minulosti vyhrál obdobu soutěže Vlasta Horvát, ale někam zmizel. Zapadl a dnes po něm už nikdo "ani neštěkne". Čí je to chyba? Kdo se o tyto hvězdy po soutěži stará? Kdo je podporuje? Stále hledáme vzory pro mládež a takto je pak necháme padnout. Tak držím palce a doufám, že se Roma chytnou za nos a budou na propagaci své hvězdy tlačit víc, než minule.

Lucie Obrovská
Právnička, pedagožka z Ligy lidských práv, Brno.
Jelikož nemám doma televizi, nemůžu sledovat vývoj soutěže, přestože mě pěvecké soutěže mimořádně zajímají. Výkon Jana Bendiga jsem nicméně viděla. Podle mého názoru je výborný. Určitě ho podpořím.

Jarmila Poláková
Absolvovala průmyslovku, pracovala ve Svazu Romů Břeclav.
Hlas bych dala Bendigovi. Ale mohla by to vyhrát Bagárová, protože má nejlepší hlas ze všech! To by asi Romové v Česku měli velkou radost.

Jana Balogová
Vedoucí pobočky SRNM, Hodonín.
Na Superstar se nedívám. Přesto si myslím, že i kdyby tuto soutěž vyhrál Rom či Romka, život ani postavení Romů v této zemi to nijak neovlivní. Představa, že vítězstvím romského účastníka se změní pohled většinové společnosti na Romy, je možná velmi příjemná, ale to by bylo všechno příliš jednoduché.

Hana Vašková
Terénní pracovnice SRNM, Hodonín.
Superstar občas sleduji, ale zatím jsem hlas nikomu z účastníků neposlala. Pokud by někdo z romských soutěžících vyhrál, život Romů to nijak neovlivní. V minulosti již Rom Superstar vyhrál a nic zásadního se v životě Romů nezměnilo. Změní se pouze život toho, kdo tuto soutěž vyhraje. Pokud by to vyhrál Rom, spíš by to své romství popřel stejně jak to udělal Vlastimil Horváth.

Iveta Němečková
Ministerstvo školství, odbor pro rovné příležitosti, Praha.
Je mi líto, ale SuperStar nesleduji vůbec a jen mlhavě vím, že zase běží na Nově. Díky za informaci, že v SuperStar jsou romští účastníci :o).

David Šarišský
Pracuje v brněnském sdružení IQ Roma servis.
Všichni v IQ Roma servis a v Brně fandíme Monice Bagárové. Velmi zajímaví jsou i Bendig, Chodúr a Balogová. Pokud někdo z Romů vyhraje, může to být dobrou správou pro dnešní romskou mládež ve smyslu, že když se budou snažit, tak to můžou někam dotáhnout. Bude to naděje že šanci mají opravdu všichni.

Jiřina Šiklová
Publicistka, socioložka.
Omlouvám se, tento pořad nesleduji, podobně jako nevím, co se děje v Růžové zahradě ani ve Velmi křehkých vztazích. Ale kdyby vyhrál někdo z Romů, tak všem Romům by to -- u těch, kteří sledují tento pořad -- významně zvedlo popularitu. Já ale nebudu hlasovat, protože to nesleduji.

Antonín Vrba
Kulturní agitátor na Horňácku, Velká nad Veličkou.
Určitě někomu z Romů hlas dám, když budou lepší jak gádžové. Nehledím na barvu tváře! Zpěv a hudba patří k Romům odjakživa. A pokud dokonce Rom vyhraje, bude pochopitelně pro další Romy velkým idolem. Možná, že v příštím ročníku se objeví další talenti, kterých jsou po republice mezi Romy stovky. Nemají ovšem na to, nebo se bojí přihlásit do takové prestižní soutěže, která by jim po úspěchu mohla podstatně změnit životní úroveň. A to nejen samotného vítěze SuperStar, ale i jeho početné rodiny. Přál bych si do budoucna, aby se ještě více mezi romskou komunitou zpívalo, muzicírovalo. Protože je to dobrý lék na jejich neduhy, které na nich současná, ne moc férová společnost vidí! Osobně znám několik skvělých romských muzikantů a zpěváků, kteří by mohli být králem lidové písničky. Jsem rád, že i u nás na Horňácku, v malém "kútečku" České republiky, na jihovýchodu Moravy u pomyslných slovenských hranic vyrůstají bratři Pavel a Petr Kubíkovi ve velké folkloristy a přenášejí hudebnost z generace na generace. Mám jen tak trochu obavy, aby ze slávy nezpyšněli. To se totiž může v jejich mladém věku stát a pak může přijít tvrdý pád. Jejich dědové a pradědové byli též vynikající muzikanti, ale byli podstatně skromnější! Ale to je asi "tú buáznivú dobú".

Emil Voráč
Předseda sdružení Khamoro -- Romské integrační centrum Chodov.
Romským účastnkům SuperStar posílám hlasy (slečně Bagarové a Bendigovi), kromě nich podpoříme s manželkou ještě neromského účastníka Martina Chodůra. Martina považujeme, co se týče chlapců, za největší talent, ale čím dál víc se ukazuje, že nemenším talentem, alespoň ve zpěvu, je i právě zmiňovaný Bendig. Neposíláme hlasy proto, že dva z těchto zmiňovaných jsou Romové, ale proto, že opravdu výborně zpívají. Zároveň si uvědomujeme, že i když Romové tvoří v Česku a Slovensku menšinu, zrovna v tomto případě jsou velikou většinou, jak potvrzují i minulé ročníky.

Ano, zpěv a tanec jsou Romům blízké. SuperStar sleduje spousta Romů a když v soutěži zpívají Romové, o to víc je pro ně tento pořad zajímavější. Většina z romských diváků je podle mě schopna výkony zpěváků spravedlivě oceňovat. Když se v soutěži objeví netalentovaný Rom, určitě od nepříbuzných Romů hlasy nedostává. Pokud se zmiňuji o příbuzenstvu, tak myslím že je to všude stejné, ať už se jedná o Roma či Neroma. A jestli ovlivňuje tento pořad Romy? Ano, ovlivňuje, alespoň na nějaký čas. Uvědomují si, že i Rom má šanci se zviditelnit a získat úspěch. Po takových pořadech následují snahy o zakládání hudebních těles, ale když většina z nich zjistí, že úspěch není možné získat mávnutím proutku, rezignuje. Většinou zjišťují, že tak nejsou schopni uživit sebe ani rodinu.

Iveta Kováčová
Moderátorka, zakladatelka a zpěvačka skupin Triny a Camael.
Nezaregistrovala jsem než Romku Moniku Bagárovou. Je to pěvecky vyspělá, talentovaná a krásná dívka, která má velkou šancí stát se první romskou SuperStar. V dalších kolech bude záležet jak na zkušenostech, tak na hudební inteligenci účastníků. Pokud nad našimi hlavami vyjde romská hvězda, myslím, že letos poprvé zahřeje stejně jako kterákoli jiná. Zdá se mi, a je to nový pocit, že všichni cítíme a ctíme sílu a neuvěřitelnou moc, kterou v sobě tyhle naše "děti" mají a skrze tóny vydávají - myslím tím všechny finálové účastníky. V této souvislosti si tedy ani nemyslím, že bude Romům na tomto světě útulněji, zasvítí-li romská hvězda. Romové, kteří hudbu milují a prezentují se v ní, mezi sebe nadšeně jako vždy přijmou novou osobnost odkudkoli. Všichni totiž svorně vědí, že je čeká společná cesta, a tou je nekonečné úsilí a plná chuť znovu a znovu přesvědčovat lidi o tom, že si tenhle "malý" prostor zasloužili, že vědí co chtějí a kudy půjdou, že budou zářit, že jsou skutečnou SuperStar!

Jiřina Somsiová
Vede olomouckou pobočku SRNM.
Jsou tam solidní zpěváci. Porota vybrala velmi dobře. Co se týče romských zpěváků, rozhodně posílám hlas Monice Bagárové z Brna, je to talent nad talenty. Také Bendigovi, zpívá mu to moc dobře. Jsou ozdobami v soutěži, za které se nemusíme stydět. Romové v Olomouci jsou na ně pyšní a posílají jim hlasy. Myslím si, že to ovlivní všechny mladé i starší Romy. Pokud budou v něčem vynikat, je dobré se tomu věnovat, školit hlas už v raném věku. Dětem přeju, aby je jejich rodiče ve vzdělání co nejvíce podporovali.

----------------------------

Andre Super Star hin savore lačhe. Šukares giľaven. E porota lačhes šunelas. E čhajori Monika Bagárovo he čhavo Bendigos, lenge diňas o del but. Savore Roma Olomuciste bičhaven sms.

Lucie Sharrii Oračková
Studentka SOŠ managementu a práva, Brno.
Cikáni hledají superstar a myslím, že ji najdou. Bagárová je u mě jasná favoritka, na druhém místě se u mě umístil Bendig a na třetím Balogová. Ať je to jak chce, myslím, že Cikány to nějak neovlivní. Stejně tak před pár lety vyhrál Vlasta Horváth a nějak jsem nezaznamenala, že by to bylo něco extra pro Cikány. Ať to vyhraje kdo chce, hlavně, ať dobře zpívá a nedělá nám ostudu!

----------------------

Roma roden Superstar he mišlinav, kaj la rakena. E Bagárová hiňi pal miro igen bari favoritka, pro dujto than hin pal miro Bendig, he pro trito e Balogová. Sar oda avela, avela, mišlinav, kaj oda le Romen naovliňinela. Oda hin, sar vihrajindžas o Vlasta Horváth, he varesar nazaznameňindžom, kaj oda has vareso extra le Romenge. Te oda vihrajinel, ko kamel, ča te šukar giľavela, he nakerela amenge ladž!

Lajla Žigová
Redaktorka časopisu Kereka, Valašské Meziříčí.
SuperStar sleduji, a to pravidelně. Představuje pro mě takový relax. Na televizi se moc nedívám, většina pořadů je o násilí, sexu nebo chamtivosti, a to nemám ráda. Takže si pořady určitě vybírám. SuperStar je o talentu, přirozenosti a kráse melodií, proto jsem si tento pořad oblíbila.

Mám velikou radost, že do finále postoupily naše romské superstar (Monika Bagárová, Nikoleta Balogová, Jan Bendig). Je to úžasné. Mám z toho moc pěkný pocit. I přes tak silnou nenávist českého národa vůči Romům si myslím, že spousta lidí posílá své hlasy opravdu podle výkonu účastníků soutěže SuperStar a nedívají se na barvu pleti. Zaznamenávám pozitivní ohlasy především na romské finalisty. Bylo by moc hezké, kdyby to tak bylo pokaždé. Ať nás soudí podle našich životů, podle chování, pracovitosti a vzdělanosti. V tom případě by se lidé dělili na dobré a špatné. Ale zatím se dělíme na bílé a černé. Asi to tak i zůstane.

Musím moc pochválit tyto soutěžící za pěkné projevy, dobré vystupování a hlavně za nádherné výkony, které předvedli. I ostatní finalisté jsou báječní, velmi talentovaní. Ale já osobně posílám hlasy romským finalistům. Jsou mi bližší a vždy se na ně těším. Podávají ohromné výkony.

Pokud vyhraje první československou SuperStar jeden ze tří finalistů, které jsem jmenovala, bylo by to moc pěkné. Zase důvod navíc, proč být hrdý na svou národnost. Pravda je, že se nachází málo podnětů, spíš se za něco pořád omlouváme, špíny se na nás háže velmi mnoho. Proto si myslím, že každého Roma by potěšilo, kdyby se československou SuperStar stal jeden ze tří romských finalistů.

--------------------------------

Pre kada programos rado dikhav. Me peske e televiza but na mukhav, bo odoj ča den ajse programi, kaj pes ča maren, keren chandžaľipena, abo hine hamižne. Ada me na mušinav te dikhel. Vaš oda peske kidkerav avri pre soste dikhava.

E SuperStar hino lačho programos. Odoj pes sikhavel o talentos, sikhaven, sar džanen te giľavel, nane odoj o džungipena, vaš oda pes mange pačinel.

Som igen rado, hoj andro finale džan the o romane nipi (Monika Bagárová, Nikoleta Balogová, Jan Bendig). Oda hin igen šukar. Duminav peske, hoj talam amen o Gadže avka na rado dikhen, ta andro SuperStar dikhen pre oda, sar o nipi džanen te giľavel, na pre oda, či hin kalo abo parno. U te nane oda čačo, th'avka oda hin šukar peske te duminel. Aľe šunkerav le Ganžendar lačhe lava pal o romane finalisti. Ehas bi igen šukar, te bi amen o Gadže avka lenas sakovar. Mi dikhen pr'amende, sar dživas, či keras buči, či sam sikhade, na či sam kale abo parne. Te bi avka kernas, ta pre luma hine lačhe abo nalačhe nipi. Aľe akana hin kale abo parne nipi. Amen sam kale, ta sam nalačhe. Duminav, hoj oda avka ačhola.

Mušinav te ašarel amare romane finalisti vaš šukar ľikeriben, šukar duma u nekbuter ašarav lengre šukar giľa. The o Gadže odoj hine igen lačhe, šukares giľaven. Aľe me bičhavkerav sms le romane spevakenge. Hine ke ma pašes u užarav, kana jon chudena te giľavel. Sar jon giľaven, oda kamel baro ašariben.

Te khelela avri andro SuperStar o Rom, ta oda bi has igen šukar. Kamavas bi, kaj khelel avri o Rom, bo hin len ajso talentos, kaj šaj khelen avri. Oda bi has pale vareso, kaj ašaras peskero narodos. Čačipen hin, hoj adaďives čepo arakhas vareso, vaš soste šaj sam ašarde, bo pre amare šere perel bari mel. Ta duminav, hoj sako Rom ela rado, kaj khelela avri varesavo romano spevakos.

Gejza Horváth
Hudebník, redaktor Romano hangos, Brno.
Československá SuperStar je momentálně nejsledovanějším televizním pořadem. Jde o pěveckou soutěž, ve které se sešli soutěžící dvou států, České a Slovenské republiky. Hvězdná porota Dara Rolins, Ondřej Hejma, Marta Jandová a Pavol Habera měla co dělat, aby oddělila zrno od plev. Šlo o nelehký úkol, ale porota nakonec vybrala do soutěže zpěváky s talentem. Postupně odpadli někteří slabší účastníci, např. Marek Lacko či Leo Machala, a v následujících semifinálových kolech zůstali už jen ti nejlepší. Bylo nespravedlivé, když soutěž musely opustit i opravdové zpěvačky jako třeba Karolína Majerníková nebo výjimečný talent a velký objev, Adriana Kopecká alias Adriane Kraft. Právě ona, Adriana, byla tou nejzajímavější adeptkou pro zmíněnou soutěž. Svým stylem představuje na československé scéně naprosto nový a kvalitní objev. Kopecká by byla silnou konkurentkou velkým světovým pěveckým osobnostem. Za tím si stojím.

Do finále se probojovali už jen ti nejlepší: Dominika Stará, Leona Šenková, Ben Christovao, Martin Chodúr, Paulina Ištvancová, Nikoleta Balogová, Tomas Puskailér, Jan Bendig, Monika Bagárová, Marketá Konvičková, Denis Lacho, Miroslav Šmarda. Do této silné dvanáctky podle mě nepatří Ben Christovao a Tomas Puskailer. Na jejich místech měly být silné osobnosti jako Majerníková a Kopecká. Hvězdná pěchota by takto byla vyvážená a silná. Zmíněné dvě zpěvačky by právem dostaly příležitost soutěžit o titul SuperStar a jedna z nich to mohla i vyhrát.

Mezi soutěžícími jsou i tři nadaní a talentovaní Romové. Silně konkurují ostatním soutěžícím a mají předpoklad stát se československou SuperStar.

Monika Bagárová. Je to velice mladá a nadaná soutěžící. Na svůj věk už je skoro vyzrálou univerzální zpěvačkou. Monika inklinuje k nekomerčním žánrům jako bossanova, samba či salza. Nejvíc ovšem k jazzu, kde si je naprosto jista, tam je prostě doma. Její moderní technika zpěvu se ale hodí do všech žánrů. Písně si zpívá po svém a tím získávají nového ducha. V jejím podání se příjemně poslouchá pop, populární melodie a stejně tak světové šlágry. S profesionální jistotou zpívá i náročné skladby. K jejím pěveckým přednostem patří intonace, muzikálnost, rytmus, cítění, jistota, vizáž a skromnost.

Jan Bendig. Tento patnáctiletý kluk se zapsal do Československé SuperStar velice dobře. Jeho talent začala porota vnímat už od začátku. Bendig se probojoval až do finále a představuje silnou konkurenci ostatním. Z jeho techniky zpěvu se dá poznat, že vzorem jsou mu velikáni americké černé popové muziky. Je to moderní styl zpěvu, kterému ve světě náleží opodstatněné místo. Janu Bendigovi sluší zpěv pomalých skladeb, v jeho podání dobře znějí písně, které jsou muzikální. Bendig jim svým romským cítěním přidává na muzikálnosti ještě víc a písně se tak stávají honosnějšími. V jeho podání ale dobře znějí i české popové písně. Jan Bendig se probojoval až do druhého finálového kola a ambice vyhrát ho neopouštějí.

Nikoleta Balogová. Balogová patří do kategorie zpěvaček, které ihned zapůsobí a zanechají za sebou stopu. Pokaždé když vstoupila na pódium, přinesla s sebou do sálu muzikálnost, preciznost, cítění a napětí. Písně v jejím podání omládly a stávaly se svátečními. I když nepoustoupila, Nikoleta Balogová je bezpochyby talent, který nezanikne a bude dál po schodech kráčet vzhůru.

Chci se zmínit ale i o některých jiných soutěžících jako např. Martin Chodur. Jde o zpěváka i muzikanta v jedné osobě, dobře se zapsal jak u poroty, tak diváků. Důkazem toho je, že v soutěži dál postupuje a nechybí mu ambice soutěž vyhrát. Martin inklinuje k dobré muzice a ke zpěvákům velkých jmen. Rád je napodobuje a zní mu to skoro věrně, protože na to má. Například, dobře se cítí jako Tom Jones nebo Frank Sinatra. Aby zaujal a zapůsobil, užívá imitaci těchto velikánů a přesně ví, kdy to má udělat. Je to milé a zpestří to jeho vystoupení. Chodur je zpěvák, který intonačně naprosto ladí, jako muzikant má rytmiku v krvi. Disponuje rozsáhlým tenorovým hlasovým fondem, který se málo hodí do popu, zato však sluší jazzu, evergreenům, hodí se do muzikálu, ale nejvíc by seděl do lidovek. Martin Chodur je dobrý univerzální zpěvák. Co se ovšem týče techniky zpěvu, stylu a osobitosti, tak jde o běžného zpěváka a to je pro Československou SuperStar málo.

Leona Šenková. Tato osobnost vzbuzuje respekt a do Československé SuperStar právem patří. Svým stylem zpěvu je osobitá a v soutěži vnímána jako ambiciózní rocková zpěvačka. V ČR má rock už dlouhá létá živnou půdu, proto si myslím, že Šenková je vnímána národem velice pozitivně. V posledním semifinálovém kole zazpívala píseň Má lásko osobitým stylem a myslím, že tak oslovila většinu českého i slovenského národa. Tu píseň nejen že velmi dobře a noblesně zazpívala, ale ještě ji navíc pojala činoherně. Na pódiu vypadá Leona velice progresivně a když zpívá, je jí plný sál. Pro publikum je zárukou výjimečných zážitků. Její barva hlasu, naprostá intonační jistota a styl zpěvu vypovídají o její osobnosti, charakteru a zodpovědnému přístupu ke zpívání. Leona je sebevědomá zpěvačka s jemnou a nevtíravou rockovou drzostí v hlase. Na její vystoupení se jen tak nezapomíná. Leona Šenková má největší ambice stát se Československou SuperStar.

------------------------

E Československo SuperStar hin andre televizija programos, so o manuša nekbuter kamen te dikhel. Hin oda suťaž andro giľavipen, u andre aja relacija pes prihlašinde o manuša andal e Čechiko the andal e Sloveňiko republika.

Andre porota bešel e Dara Rolins, o Ondřej Hejma, e Marta Jandová the Pavol Habera. Has len so te kerel, kaj te kiden avri o jarpos andal e burina. Džalas oda phares, aľe kidle avri ča ola nekfederen. Andal aja suťaž perenas avri o slabeder talenti, ajse sar has trebas o Marek Lacko, či o Leo Machala u paľis andro semifinala ačhile imar ča ola nekfeder. Nahas lačhes aňi spravodľives, kaj andal aja suťaž perenas avri the o bare zpevaka, sar has trebas e Karolina Majerníková, abo moneki baro the nevo talentos e Adriana Kopecká, alias Adriane Kraft.

Andro finale pes dochudle le lačhendar imar ča ola meksa federa, e Dominika Stará, e Leona Šenková, o Ben Christovao, o Martin Chodúr, e Paulina Ištvancová, e Nikoleta Balogová, o Tomas Puskailer, o Jan Bendik, e Monika Bagarová, e Markéta Konvičková, o Denis Lacho, the o Miroslav Šmarda. Maškar ala dešuduj džene napatrinel o Ben Christovao, the o Tomas Puskailer. Pre lengre thana kamle te avel bare the zorale osobnosci, ajse sar has e Majerníková, abo e Kopecká. Avka bi avlehas savore zpevaka zorale, the e Superstar bi aviľahas meksa interesneder sar hiňi. La Majerniková the la Kopecká bi ehas šancija te džal dureder u talam the te khelel avri e SuperStar.

Andre aja suťaž hin maškar o gadžikane spevaka the trin Roma. Moneki bares konkurinen le gadženge, the hin len šancija, kaj pes varekastar lendar te ačhel SuperStar. Monika Bagárová. Hin oda bari talentimen čhaj. Andre peskre terne berša pes imar rachinel vaš univerzalno spevačka. E Monika inkľiňinel ki o nakomerčne žánri sar hin trebas bossanova, samba, salza, aĺe nekfeder pes čujinel andro džezos, odoj peske hiňi isto, bo odoj hiňi khere. Giľavel moneki interesnes u peskra technikaha šaj giľavel savore žánri. O giľa giľavel pal peskro u avka hine meksa feder the šukareder. Šaj giľavel the aver žanri, ajse sar hin trebas pop, popularna melodiji, the svetike šlagri. Profesionalnes giľavel the o phare melodiji. Kija lakri profesionalita patrinel e intonacija, e muzikalita, o taktos, the sar čujinel o bašaviben, sar dičhol avri, the savi hiňi skromno manušňi.

Jan Bendig. Ada dešupandžeberšengro čhavo hin lačhes te dičhol andre Československo SuperStar. Hin les baro talentos u vaš oda les e porota imar agorestar ašarel. O Bendig pes dochudľas dži andro finale, the hino zoralo konkurentos perdal savore spevaka andro finale. Pal le Benďigoskro giľavipen hin te prindžarel, kaj leske hin pre kedva o bare americka spevaka. Giľavel modernone štiloha u ale štilos hin andro svetos peskro than. Le Janoske moneki ačhel te giľavel poloke giľa, the lavutarika. Le romane citoha o giľa vazdel upre, the avka hine meksa rajkaneder. Lačhes giľavel the čechika giľa. O Jan Benďig pes dochudľas dži andro dujto finalos u hin les ambicija te khelel avri e Československo SuperStar.

Nikoleta Balogová. E Balogová patrinel andre ajsi kategorija manuša, so pestar den takoj te džanel. Sar avelas pro varštakos, the sar zagiľavelas, ta oda has inepos, has takoj te prindžarel, kaj oda hin bari profesionalka. Hjaba kaj peľas avri andal e SuperStar, e Nikoleta Balogová hin baro talentos, savo imar šoha nanašľola, le garadičenca džala imar ča furt upre. Kamav mek vareso te phenel the pal varesave gadže, so hine andre SuperStar.

Martin Chodúr. Ada manuš džanel te giľavel the te bašavel, u paš e porota the paš o manuša les hin baro nav. Hin oda te dičhol the pal oda, kaj o Chodúr furtom džal dureder u hin les bari ambicija te khelel avri e SuprStar. O Martin džal pal o lačho bašaviben the pal o bare svetike spevaka. Džanel te giľavel avka sar jon, the šundžol leske o giľavipen, maj avka sar the lenge. Šaj oda kerel, bo les pre oda hin. Lačhes pes čujinel, sar giľavel le Tom Jones, abo le Frank Sinatra. Sar kamel te avel le manušenge interesno, ta imitinel le bare spevaken the presnones džanel, kana oda kamel te kerel. Le manušenge oda hin bares pre dzeka u jov pes aleha vazdel upre the paš e porota. O Chodúr giľavel moneki žužes u o taktos hin leske andro rat, bo hino the lavutaris. Andro kirlo hin leste tenorovo hangos, so andro popos na pasinel. Aľe lačhes pasinel andro džezos, evergrini, andro muzikali, aľe nekfeder pasinel andre ľudovka. O Martin Chodúr hin univerzalno zpevakos, ajse spevaka sar hino jov hin but, aľe o Chodúr nane ajso osobito, kaj te pasinel andre Československo SuperStar.

Leona Šenková. Hin oda bari džeňi, manušes hin anglal late baro rešpektos u joj andre Československo SuperStar patrinel. Peskre štiloha the giľavipnaha hiňi bari osobito the ambiciozno rockovo spevačka. Andre Čechiko ada štilos imar but berš pes ľikerel u vaš ada la Leona hin paš o čechiko narodos bari pačiv. Moneki lačhes zagiľadžas e giľi "Má lásko", gondoľinav mange, kaj has pre dzeka but manušenge na ča andre Čechiko, aľe the pre Sloveňiko. E Šenková dičhol avri pro podium lačhes the progresivnones. Sar giľavel, ta e sala hin latar pherdži u le manušenge giľavel andro jilo. E Leona Šenková džanel te giľavel, hiňi bari osobito, giľavel žužones, the peskre hangoha andro kirlo džal le manušenge dži tel e cipa. Pre lakro giľavipen pes phares bisterel. La Leona Šenková hin nekbareder šancija te khelel avri e Československo SuperStar.

Text vychází v Romano hangos 19-2009

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009